Smakowita rolada serowa, która jest świetną przekąską do wszelkich trunków. Cienkie plasterki możemy podać na kanapkach lub zawinąć w naleśnik i zapiec by serowo-pieczarkowy przysmak delikatnie się roztopił. Możliwości jest wiele, a przygotowanie takie proste!
Składniki:
Pieczarki ścieramy na tarce z drobnymi oczkami, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pieczarki i doprawiamy przyprawami. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem.
Jajko i suszone pomidory drobno siekamy, dodajemy do uduszonych pieczarek, mieszamy do połączenia i podgrzewamy już bez przykrycia, by soki z pieczarek odparowały.
Ser kroimy na osiem równych kawałków, po dwa kawałki wsadzamy do woreczka foliowego i szczelnie zamykamy. Woreczki umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą, wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy ogień, zostawiamy na 5 minut.
Na stolnicę silikonową lub na papier do pieczenia wyciągamy woreczki z serem, rozpakowujemy roztopiony ser i zagniatamy ser w kulę – jak kruche ciasto. Serową kulę rozpłaszczamy, wałkujemy na grubość wg uznania.
Na rozwałkowany ser nakładamy przygotowany farsz – nie musi być ostudzony – zwijamy ser jak roladę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na trzy godziny.
Składniki:
- 1kg sera żółtego (gouda lub salami)
- 500g pieczarek
- 30g suszonych pomidorów (użyłam od Amkez, to prawdziwe polskie suszone pomidory)
- 1 duża cebula
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, papryka słodka
Pieczarki ścieramy na tarce z drobnymi oczkami, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pieczarki i doprawiamy przyprawami. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem.
Jajko i suszone pomidory drobno siekamy, dodajemy do uduszonych pieczarek, mieszamy do połączenia i podgrzewamy już bez przykrycia, by soki z pieczarek odparowały.
Ser kroimy na osiem równych kawałków, po dwa kawałki wsadzamy do woreczka foliowego i szczelnie zamykamy. Woreczki umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą, wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy ogień, zostawiamy na 5 minut.
Na stolnicę silikonową lub na papier do pieczenia wyciągamy woreczki z serem, rozpakowujemy roztopiony ser i zagniatamy ser w kulę – jak kruche ciasto. Serową kulę rozpłaszczamy, wałkujemy na grubość wg uznania.
Na rozwałkowany ser nakładamy przygotowany farsz – nie musi być ostudzony – zwijamy ser jak roladę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na trzy godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl