Pyszna tarta z kapustą i grzybami, która cudownie komponuje się z kubkiem barszczu czy jako ciepła przekąska przy wieczornym kieliszku wina.
Składniki:
Foremka 30cm
Ciasto
- 200g mąki pszennej
- 100g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
- szczypta soli
Masło kroimy w kostkę, wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i rozwałkowujemy ją na stolnicy lekko oprószonej mąką. Płat ciasta nawijamy na wałek i następnie rozwijamy na przygotowanej foremce, ciasto dociskamy i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na 40 minut. Schłodzone ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190*C) i pieczemy przez 20 minut – aż się zarumieni. Upieczone odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Kawałek ciasta mniej więcej wielkości kciuka możemy odłożyć i zostawić do późniejszego ozdobienia wierzchu ciasta.
Farsz
- 800g kiszonej kapusty
- 50g suszonych grzybów
- 1l wody
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- pieprz, majeranek, kminek
Suszone grzyby moczymy przez dwie godziny, przekładamy je do rondelka i zalewamy świeżą wodą (ok 1l). Gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Przecedzamy grzyby na sicie, wodę z gotowania zostawiamy. Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na maśle.
Kapustę zalewamy wodą z ugotowanych grzybów, dodajemy pieprz, majeranek oraz kminek – przyprawiamy wg swojego uznania i smaku. Gotujemy na małym ogniu, aż większość płynów odparuje – około 60 minut.
Grzyby mieszamy z cebulą, siekamy drobno lub chwilę blendujemy, mieszamy z ugotowaną kapustą. Przygotowany farsz umieszczamy na sicie i odciskamy nadmiar soku.
Upieczony spód tarty wypełniamy farszem, lekko dociskamy i ozdabiamy kawałkami wcześniej odłożonego ciasta. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika w temperaturze 180*C.
Śliczna dekoracja, a uzyskana prostym sposobem! Spędzam miłe chwile na państwa blogu :-)
OdpowiedzUsuń