Składniki na 4 bułki:
- 400g mąki typ 00 (mąka na pizzę)
- 5g suchych drożdży
- 4 łyżki oliwy
- pół łyżeczki soli himalajskiej
- 200ml letniej wody
Mąkę, drożdże, oliwę i sól mieszamy w misce. Dodając powoli wodę, wyrabiamy ciasto ręcznie lub z końcówką hak. Ciasto wyrabia się szybko, w niczym nie jest podobne do klasycznego drożdżowego, więc nie bójcie się ręcznego wyrabiania. Gdy uzyskamy piękną drożdżową kulkę, odkładamy ją do miski i przykrywamy. Po 60 minutach wyrabiamy ponownie wyrośnięte ciasto - formujemy je w wałek i kroimy na cztery części. Na desce oprószonej mąką, układamy cztery małe kulki, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 200*C. Wyrośnięte kulki wałkujemy na cienkie placki i układamy na blaszce. Pieczemy w gorącym piekarniku przez 6-9 minut. Przekrojone do połowy świetnie nadają się do nadziania.
To taki przepis z cyklu: pyszne dania :)
OdpowiedzUsuńBardzo Ci dziękuję :)
UsuńMuszę sobie zapisać ten przepis i wypróbować przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
Usuń