Składniki:
- 240g ciecierzycy z puszki
- 4 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 cebule szalotki
- 1 łyżka oleju koksowego (może być oliwa)
- garść listków bazylii
Przygotowujemy ciasto na pierogi z tego przepisu. Cebulkę kroimy w pióra i podsmażamy. Blendujemy cieciorkę (odsączamy z puszki, ale szybkim ruchem by cieciorka była mokra), pieprz, paprykę, podsmażoną szalotkę oraz bazylię na gładką masę. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Lepimy pierogi :) Gotujemy we wrzątku około 3 minuty od momentu, gdy wypłyną na wierzch.
Co zrobić by pierogi się nie zlepiały po ugotowaniu? Do miski wlewam lodowatą wodę oraz 3 łyżki oliwy, mieszam. Wyławiam pierogi z wrzątku łyżką cedzakową i wrzucam bezpośrednio do miski z lodowatą wodą. Po 5 minutach wyjmuję i odkładam na talerz do wyschnięcia. Pierogi się nie lepią i nie są przy tym tłuste.
Wspaniale wyglądają, ciekawa jestem jak smakują :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie do zrobienia!, czy cieciorkę przecedzamy, czy blendujemy zawartość puszki z zalewą?
OdpowiedzUsuńJuż dopisałam w przepisie :) Cieciorkę odcedzamy z puszki, ale szybko, by nadal była mokra/wilgotna.
Usuń