Składniki:
- 6 pałek z kurczaka
- 400ml pomidorów z puszki
- 2 cebule szalotki
- skórka z 1 limonki
- cynamon, kurkuma, pieprz, papryka, imbir, pieprz cytrynowy, 6 goździków
- 1/2 świeżego ananasa
- sos barbecue Folwark
Na pierwszy rzut oka to niezbyt zgrana ta lista składników - ale to mylne wrażenie :) Po kurczaku zostało tylko słodko-ostre wspomnienie i kości.
W żaroodpornym naczyniu układam pałki kurczaka, doprawiam pieprzem i papryką słodką. Szalotkę kroję na grubsze plasterki. Pomidory z puszki wlewam do miski, doprawiam sporą ilością cynamonu, kurkumy, pieprzu cytrynowego, goździków i imbiru. Sos pomidorowy powinien smakować delikatnie korzennie, nie bójcie się dodać więcej cynamonu czy imbiru. Szalotkę dodaję do pomidorów i całość wylewam na kurczaka. Ananasa obieram ze skorupki, kroję na duże kawałki i dodaję do kurczaka.
I teraz nowość.. lubię eksperymentować, więc całe danie polałam jeszcze sosem barbecue z folwarku. Smakuje idealnie i bardzo wyraźnie czuć aromat powideł śliwkowych oraz dymu wędzonego.
Naczynie przykrywam, wsadzam do zimnego piekarnika i nastawiam temperaturę 200*C. Piekę 75minut od momentu, gdy piekarnik się nagrzeje.
Gotowego kurczaka podałam również z odrobiną sosu barbecue. Smakował genialnie.
Zjadłabym! pysznie wygląda :) zapraszam na nowy post http://cleoklepko.blogspot.com
OdpowiedzUsuńdziękuję i już odwiedzam :)
Usuńwygląda pysznie, ja co prawda nie jestem wielką fanką sosu BBQ, ale tak to prezentujesz, że chyba bym się skusiła :D pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziękuję :) wczoraj siedziałam i malowałam deski :) żeby mieć ładne tło do foto :)
Usuń