11:00

Kruche ciasto z rabarbarem, malinami i pianką


Pyszne ciasto ze musem rabarbarowym i pysznymi malinami. Całość wykończona puszystą pianką, która jest przysłowiową kropką nad i. Ciasto jest delikatne, rozpływające się w ustach i pachnące latem.


Składniki:
foremka 23cm
  • kruche ciasto (przepis tutaj)
  • 1kg rabarbaru
  • 500ml wody
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 100g malin
pianka
  • 3 białka
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu


Kruche ciasto przygotowujemy zgodnie z przepisem ( nie dzielimy na dwa rulony), gotowym wylepiamy tortownicę – dno i boki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i podpiekamy przez 15 minut – na złoty kolor.

Rabarbar dokładnie myjemy, kroimy na kawałki. W rondelku mieszamy rabarbar z wodą i cukrem, gotujemy przez 60 minut. Przecieramy rabarbar przez sito – powstały mus wykorzystamy do ciasta, sok możemy rozcieńczyć i pić schłodzony jako kompot.

Mus z rabarbaru przekładamy ponownie do rondelka, dodajemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, mieszamy i podgrzewamy do zgęstnienia. Ciepły mus wlewamy na upieczony spód ciasta, następnie układamy maliny.

Białka miksujemy na sztywno, dodajemy partiami cukier, następnie mąkę ziemniaczaną i ocet, miksujemy jeszcze minutę. Sztywną pianę wlewamy na ułożone maliny, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190*C na 2-3 minuty aż pianka się zarumieni, następnie zmniejszamy temperaturę do 140*C i pieczemy jeszcze 20 minut. Kroimy dopiero, gdy całkowicie ostygnie.







4 komentarze:

  1. Idealna ta Twoja beza! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o matko ale się teraz uśliniłem ^^ już wiem co robię dziś na deser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej... ale pysznie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie