Genialne, kruche ciasto do tart, placów, zapiekanych deserów czy ciast z pianką. Delikatne i bardzo smaczne.
- 3 żółtka
- 100g zimnego oleju kokosowego (może być 100g masła)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia od Przyprawy Premium
- 250g mąki orkiszowej jasnej (może być pszenna)
Zimny tłuszcz zagniatamy szybko ze wszystkim składnikami, formujemy dwa rulony. Jeden kawałek ciasta wsadzamy do zamrażarki, jeden do lodówki. Po 30 minutach kawałkiem ciasta z lodówki wykładamy tortownicę i podpiekamy na złoto (około 15min) w temperaturze 190*C. Tortownicę wypełniamy np. musem, pianką czy owocami. Pozostałe ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Zapiekamy w zależności od nadzienia, jednak minimum 20 minut w temperaturze 180*C.
Uwielbiam kruche, eksperymentuję z różnymi mąkami i nadzieniami, z olejek kokosowym jeszcze nie próbowałam :-)
OdpowiedzUsuńI jak? Czuć ten kokos? Z olejem kokosowym miałam styczność jedynie na studiach (jakieś zielarstwo czy cuś) i wmawiano nam, że on wcale kokosem nie trąca. Jak to z nim jest?
OdpowiedzUsuńNie czuć, zależy jakiego oleju się używa. Rafinowany czyli oczyszczony nie pachnie kokosem, nierafinowany pachnie :)
Usuń