10:30

Kruche ciasto




Genialne, kruche ciasto do tart, placów, zapiekanych deserów czy ciast z pianką. Delikatne i bardzo smaczne.



Składniki (tortownica 20cm):

Zimny tłuszcz zagniatamy szybko ze wszystkim składnikami, formujemy dwa rulony. Jeden kawałek ciasta wsadzamy do zamrażarki, jeden do lodówki. Po 30 minutach kawałkiem ciasta z lodówki wykładamy tortownicę i podpiekamy na złoto (około 15min) w temperaturze 190*C. Tortownicę wypełniamy np. musem, pianką czy owocami. Pozostałe ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Zapiekamy w zależności od nadzienia, jednak minimum 20 minut w temperaturze 180*C.



3 komentarze:

  1. Uwielbiam kruche, eksperymentuję z różnymi mąkami i nadzieniami, z olejek kokosowym jeszcze nie próbowałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. I jak? Czuć ten kokos? Z olejem kokosowym miałam styczność jedynie na studiach (jakieś zielarstwo czy cuś) i wmawiano nam, że on wcale kokosem nie trąca. Jak to z nim jest?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie czuć, zależy jakiego oleju się używa. Rafinowany czyli oczyszczony nie pachnie kokosem, nierafinowany pachnie :)

      Usuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie