Pyszne ciasto ze musem rabarbarowym i pysznymi malinami. Całość wykończona puszystą pianką, która jest przysłowiową kropką nad i. Ciasto jest delikatne, rozpływające się w ustach i pachnące latem.
Składniki:
foremka 23cm
- kruche ciasto (przepis tutaj)
- 1kg rabarbaru
- 500ml wody
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 100g malin
- 3 białka
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
Kruche ciasto przygotowujemy zgodnie z przepisem ( nie dzielimy na dwa rulony), gotowym wylepiamy tortownicę – dno i boki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i podpiekamy przez 15 minut – na złoty kolor.
Rabarbar dokładnie myjemy, kroimy na kawałki. W rondelku mieszamy rabarbar z wodą i cukrem, gotujemy przez 60 minut. Przecieramy rabarbar przez sito – powstały mus wykorzystamy do ciasta, sok możemy rozcieńczyć i pić schłodzony jako kompot.
Mus z rabarbaru przekładamy ponownie do rondelka, dodajemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, mieszamy i podgrzewamy do zgęstnienia. Ciepły mus wlewamy na upieczony spód ciasta, następnie układamy maliny.
Białka miksujemy na sztywno, dodajemy partiami cukier, następnie mąkę ziemniaczaną i ocet, miksujemy jeszcze minutę. Sztywną pianę wlewamy na ułożone maliny, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190*C na 2-3 minuty aż pianka się zarumieni, następnie zmniejszamy temperaturę do 140*C i pieczemy jeszcze 20 minut. Kroimy dopiero, gdy całkowicie ostygnie.
Idealna ta Twoja beza! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Cudowne ciasto.
OdpowiedzUsuńo matko ale się teraz uśliniłem ^^ już wiem co robię dziś na deser :)
OdpowiedzUsuńOjej... ale pysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuń