Wspaniały sernik o intensywnym smaku cukierków kukułka. Jeden z moich ulubionych serników, zaraz po serniku idealnym. Nie spodziewałam się, że będzie aż tak dobry także z całego serca polecam ten przepis.
Składniki:
- spód biszkoptowy kakaowy (przepis tutaj)
- 1,5kg sera białego śmietankowego
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 jajek
- 400g jogurtu naturalnego
- 100ml likieru czekoladowego
- 400g masy kukułka (dostępna w puszce)
- 2 budynie śmietankowe
- posypka czekoladowa/starta czekolada do dekoracji
Biszkopt pieczemy zgodnie z przepisem, studzimy. Ser miksujemy z cukrem, jajkami i jogurtem naturalnym. Do gotowej masy dodajemy dwa budynie oraz likier czekoladowy, miksujemy około 2 minut.
Połowę masy serowej wlewamy na upieczony biszkopt, pozostałą miksujemy z masą kukułkową. Drugą część masy wlewamy powoli do foremki, wyrównujemy. Delikatnie robimy zagłębienia łyżką, by masa się lekko wymieszała i utworzyła wzorki.
Sernik wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika na 70minut, studzimy w piekarniku (obowiązkowo, bo inaczej sernik pęknie), ostudzony wstawiamy do lodówki na 10 godzin. Gotowy sernik posypujemy płatkami czekoladowymi.
pysznie wygląda ten sernik, bardzo lubię kukułki, więc myślę, że i on by mi smakował
OdpowiedzUsuńMoje smaki, wygląda przepysznie))
OdpowiedzUsuń