Kulki prosto od "chińczyka" czy "wietnamca" czyli słynny kurczak w cieście. Pyszny, domowy i przede wszystkim usmażony na świeżym tłuszczu. Smakuje wspaniale!
Składniki:
Mąkę miksujemy z mlekiem, proszkiem do pieczenia, wiórkami, jajkami i cukrem. Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy na małe kawałki i doprawiamy solą i pieprzem. Kawałki wrzucamy do przygotowanej panierki.
W wysokim garnku rozgrzewamy olej – smażymy w głębokim tłuszczu jak pączki. Kawałki kurczaka wkładamy na łyżce do gorącego oleju, smaży na złoto. Usmażone kawałki przekładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 400g mąki
- 300ml mleka
- 15g proszku do pieczenia
- pół szklanki wiórek kokosowych
- 2 łyżki cukru
- 3 jajka
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- ryż
- ogórki słodko-kwaśne
Mąkę miksujemy z mlekiem, proszkiem do pieczenia, wiórkami, jajkami i cukrem. Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy na małe kawałki i doprawiamy solą i pieprzem. Kawałki wrzucamy do przygotowanej panierki.
W wysokim garnku rozgrzewamy olej – smażymy w głębokim tłuszczu jak pączki. Kawałki kurczaka wkładamy na łyżce do gorącego oleju, smaży na złoto. Usmażone kawałki przekładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Kurczaka podałam z ryżem oraz ogórkami słodko-kwaśnymi.
Ważne:
- Olej nie może być zbyt gorący, bo panierka się przypiecze a kurczak będzie surowy w środku. Temperatura powinna być taka jak przy smażeniu pączków ok. 160*C
- Kawałki kurczaka należy nakładać na łyżce, by za każdym razem nakładać kawałek mięsa i porcję panierki. Zsuwamy do oleju za pomocą drugiej łyżki.
Kolejny przepis, który niesamowicie mi się podoba, dlatego zapisuję <3
OdpowiedzUsuń