Idealny spód do ciasta, lekki i mocno kakaowy. O pięknym ciemnobrązowym kolorze i odpowiedniej grubości. Upieczenie go zajmuje tylko chwilę.
Składniki:
Składniki:
moja foremka to 25 x 25
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy po łyżce cukru i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Partiami dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy szpatułką – nie używamy miksera.
Ciasto wlewamy do foremki, pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 15 minut – do suchego patyczka.
Ważne:
- 3 jajka
- 95 cukru
- 65g mąki pszennej
- 20g kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy po łyżce cukru i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Partiami dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy szpatułką – nie używamy miksera.
Ciasto wlewamy do foremki, pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 15 minut – do suchego patyczka.
Ważne:
- Jeśli zależy nam na wyższym spodzie dodajemy proszek do pieczenia, na zdjęciach jest biszkopt bez proszku.
- Kakao koniecznie mieszamy z mąką, wtedy łatwiej połączymy je z ubitą masą.
Super przepis, polecam wszystkim. Idealny do tortu.
OdpowiedzUsuń