21:07

Kakaowy spód do ciasta – biszkoptowy


Idealny spód do ciasta, lekki i mocno kakaowy. O pięknym ciemnobrązowym kolorze i odpowiedniej grubości. Upieczenie go zajmuje tylko chwilę.


Składniki: 
moja foremka to 25 x 25
  • 3 jajka
  • 95 cukru
  • 65g mąki pszennej
  • 20g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)


Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy po łyżce cukru i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy.

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Partiami dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy szpatułką – nie używamy miksera.

Ciasto wlewamy do foremki, pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 15 minut – do suchego patyczka.

Ważne:

  • Jeśli zależy nam na wyższym spodzie dodajemy proszek do pieczenia, na zdjęciach jest biszkopt bez proszku. 
  • Kakao koniecznie mieszamy z mąką, wtedy łatwiej połączymy je z ubitą masą. 



1 komentarz:

  1. Super przepis, polecam wszystkim. Idealny do tortu.

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie