12:08

Sernik idealny





Najważniejszym składnikiem jest porządny biały ser. Ja używam sera mielonego trzykrotnie sprzedawanego jako "kiełbasę" czyli w foliowej tubie. Zawsze dostaję go w Auchan lub osiedlowym sklepie. Dla mnie jest to idealny ser na sernik, żaden inny gotowiec w wiaderku nie może się równać. Drugim serem jaki idealnie pasuje do sernika jest ser śmietankowy zawijany w papier - najczęściej spotykany w małych sklepach, nie widziałam go w żadnym markecie.

Sery "kiełbasy" lub te z papieru są dużo lepszej jakości niż wciskane nam wiaderkowe serniki, w których sera nie czuć tylko gotową przetworzoną masę.





Składniki na dużą okrągłą blachę:
blacha: 28cm średnica, 7cm wysoka - ale sernik urósł wyższy 
  • 1kg białego sera "kiełbasy" (zdjęcie na dole wpisu)
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 500g serka homogenizowanego waniliowego (czasem kupuję opakowanie 450g i takie dodaję)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 6 jajek


W misce ubijamy żółtka z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym aż do otrzymania pięknej, gęstej żółtej masy. Zwalniamy obroty miksera do minimum i dodajemy porcjami biały ser a później serek homogenizowany. Na koniec dodajemy budynie waniliowe i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników.

Na tym etapie możemy dodać np. aromat, skórkę z cytryny lub pomarańczy, odrobinę likieru pomarańczowego.

W osobnej misce ubijamy białka na pianę i małymi porcjami dodajemy pianę do masy serowej, mieszamy łyżką - nie używamy już miksera. Po połączeniu składników przelewamy masę do formy i uderzamy formą w blat / deskę kuchenną około 3 razy. Wstawiamy ciasto do piekarnika.

Pieczemy 15-20minut w temperaturze 180* do momentu uzyskania pięknej jasno złotej skórki. Zmniejszamy temperaturę do 120*C i pieczemy około 2 godzin. Zaraz po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika a gdy upłynie 15 minut wyciągamy sernik i pozostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia.

Wskazówki:
  • Sernik piekę z termoobiegiem
  • W trakcie pieczenia nie zaglądamy do piekarnika. 
  •  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jak to mówi moja ciocia, jajka na sernik mają leżeć dobę poza lodówką.
  • Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika
  • Ser typu "kiełbasa" to tłusty twaróg mielony, bardzo różni się konsystencją i smakiem od "wiaderka".
  • Jeśli chcecie dodać brzoskwinie, to powinny być one mocno osuszone, takie prosto z puszki też można dodać, ale wtedy dodajemy 1 kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej. 




A tak wyglądają sery, których używam do tego przepisu. Post nie jest sponsorowany, jak widać podaje dwie konkurencyjne firmy :)







43 komentarze:

  1. Pysznie wygląda! Szkoda, że jestem na diecie, haha. :)
    http://bitter-sweet-wonderwall.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis! Wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko :) niestety nie zrobię bo jestem na diecie ale wygląda znakomicie :) Napewno spróbuje jedną z twoich sałatek :) www.dlifebook.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak na diecie to można zrobić sernik dukana z twarodu 0%i serka 0%

      Usuń
  4. A, narobiłaś mi smaka! ✿

    ----------

    http://hint-of-relief.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, mam pytanie dlaczego aż dwie godzinki na 120?zawsze piekę kolo godziny w 160 stopniach inne serniki czy ten też tak mogę, czy nie?

    OdpowiedzUsuń
  6. To duzy sernik wiec 2h jest dobre, po 120min w 120stopniach sernik jest upieczony, zwarty, zbity i nie ma opcji zeby opadl - nawet jak wyjmiesz go od razu z piekarnika. Tez pieklam czasem na 160 ale smaczniejszy jest ze 120*c - delikatniejszy. Spróbuj i porównaj :) kazdy musi znalezc swoja metode.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuje za odpowiedź na pewno spróbuje :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. O dziękuję!! Przyznaję przepis robi małą furorę... tylu udostępnień (ponad 180) i wejść się nie spodziewałam :) A to tylko mój sprawdzony przepis na sernik.. <3

      Usuń
  9. Sernik jest przepyszny !! Od kiedy upiekłam go pierwszy raz - moja rodzinka życzy sobie abym piekła go co najmniej raz w tygodniu :) Piekę od razu dwa - dla nas i dla teściowej !! Dziękuję za super przepis !!

    OdpowiedzUsuń
  10. chciałam się dowiedzieć dlaczego trzeba uderzyć oblat blachą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z moich doświadczeń, po uderzeniu sernik lepiej trzyma formę, jest bardziej ścisły i ładniej wyrasta, pozdrawiam

      Usuń
  11. A dlaczego nie ma tluszczu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A po co? Sernik smakuje pysznie, skoro nie musimy dodawać kostki masła czy oleju to chyba dobrze? Pozdrawiam

      Usuń
  12. Małgosiu, czy mogłabyś napisać jak dużej formy używasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam, że tak późno
      miałam formę 28cm średnicy i 7cm wysokości, ale sernik urósł wyższy, na szczęście się nie rozlał :) Widać takie odcięcie, gdzie skończyła się forma i zaczął rosnąć samowolnie ;)

      Usuń
  13. Pani Małgosiu piekę od 45 lat różne ciasta.Są bardzo dobre, niestety sernik 2 razy mi nie opadł,a niezliczoną ilość razy opada.Jest to moja pięta Achillesowa,na nowy rok wypróbuję,napiszę co mi wyszło.Gorąco pozdrawiam Bogumiła

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam a serka waniliowego az 1/2 kg???

    OdpowiedzUsuń
  15. serka waniliowego az 1/2 kg???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już odpisuję :) Jeśli użyje Pani sera, typowego twarogu jaki opisałam, to serka waniliowego aż 0,5kg ale to raptem dwa opakowania serka waniliowego tyle ważą. Czasami kupuje jedno co waży np 450g i tez takie dodaje i wystarcza. Natomiast jeśli użyje Pani sera typu "wiaderko" to on jest mało podobny do twarogu, jest rzadki. Wtedy proszę serka waniliowego dać tylko połowę niż w przepisie.

      Usuń
    2. Mój sernik siedzi w piekarniku. Po 2o min gó
      ra jeszcze jasna boki widac było złote. Teraz ma tem 120" na tarczy a ile w środku???????

      Usuń
  16. Jeśli zrobie to opisze oczywiście. Dzis jak spotkam "kiełbaskę" to kupię. Z wiaderka zrobie inny bez pieczenia. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  17. ajjaj mi nigdy nie wychodzi taki piekny

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam ,wlasnie zrobilam i opadl niestety :( Mam nadzieje,ze bedzie dobry tak jak wszyscy zachwalaja . Nie wiem czemu opadl.Robilam jak w przepisie. Ale , nic moze nastepnym razem nie opadnie .Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi... :( a używała Pani białego sera, a nie wiaderka??

      Usuń
    2. Tak.trzykrotnie mielonego .Pomimo wszystko w smaku jest pyszny.Czy uzywa pani termoobiegu czy bez ?

      Usuń
  19. Tak.trzykrotnie mielonego .Pomimo wszystko w smaku jest pyszny.Czy uzywa pani termoobiegu czy bez ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, prawdę mówiąc różnie piekę i z termo i bez. Najczęściej jednak z termoobiegiem, dopisałam to do przepisu. Cieszę się, że chociaż smak nie zawiódł :)

      Usuń
  20. Tak.trzykrotnie mielonego .Pomimo wszystko w smaku jest pyszny.Czy uzywa pani termoobiegu czy bez ?

    OdpowiedzUsuń
  21. Dziekuje ,nastepnym razem wyjdzie :) .

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepraszam ale jesli z termoobiegiem to tez zachowujemy te same temperatury 180 potem 120 ?

    OdpowiedzUsuń
  23. Gdzie kupie taki twaróg kiełbasa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam go wiele razy w Auchan. Natomiast taki zawijany w papier śmietankowy w małych sklepach osiedlowych.

      Usuń
  24. Gdzie kupie taki twaróg kiełbasa?

    OdpowiedzUsuń
  25. Wlasnie sie piecze taku sernik jak twoj a on bedzie moj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, ze posmakuje :) Piekłam w niedzielę i przepis nadal się sprawdza idealnie :) Pozdrawiam!

      Usuń
  26. Pękł mi i opadł, ale w smaku idealny. Ja jestem całkowite beztalencie, a sernik znikł w ciągu doby ;)
    Polecam.
    Pozdrawiam - Iwona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chociaż w smaku się spisał :) :) Czasami po prostu jest zły dzień na sernik - tak samo jak na bezę :)

      Usuń
  27. Może w końcu skuszę się na przygotowanie jakiegoś sernika w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  29. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  30. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Copyright © 2014 Gotowanie i blogowanie & LifeStyle , Blogger