18:58

Zupa pomidorowa z cieciorką i serem pecorino peperoncino



Ostrzejszą pomidorową przygotowuję specjalnie dla mojego męża. Jest totalnie zakochany w ostrych smakach, a chili to jego ulubiona przyprawa. Dzisiejsza pomidorowa jest wyrazista w smaku, ostra i niezwykle sycąca. A co najważniejsze - przepyszna.
Składniki:
  • 250g wieprzowych żeberek
  • 3l wody
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • por (zielona część)
  • 3 marchewki
  • 160g koncentratu pomidorowego Łowicz
  • 400g ciecierzycy z puszki
  • 2 papryki szpiczasta
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka pasty/koncentratu chili
  • ser pecorino peperoncino (owczy ser z chili) sól, pieprz

Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą – tyle, by woda przykryła mięso. Zagotowujemy, wyciągamy mięso. Wodę z garnka wylewamy, dokładnie myjemy garnek, wlewamy 3l zimnej wody. Mięso dokładnie myjemy (samą wodą) i wkładamy do garnka. Gdy woda będzie wrzeć usuwamy „szumowiny”, wstawiamy garnek na najmniejszy palnik i włączamy najmniejszy możliwy ogień.

Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, por myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek opalamy nad palnikiem. Warzywa, łyżeczkę soli oraz masło dodajemy do gotującego się mięsa. Przykrywamy.

Cieciorkę odsączamy z zalewy. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w paski.

Po 1,5h dodajemy cieciorkę i paprykę, łyżeczkę chili i gotujemy jeszcze 30 minut. Po dwóch godzinach wyciągamy żeberka, oddzielamy mięso i dodajemy do zupy. Doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 10 minut.

Przed podaniem dodajemy do zupy rozdrobnią kolendrę i mieszamy. Zupę podajemy z odrobiną startego sera pecorino peperoncino.






Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

2 komentarze:

  1. uwielbiam pomidorową pod każdą postacią, muszę spróbować Twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna, szkoda, że mój Mąż nie lubi cieciorki. A już ta wielgachna ilość sera pecorino na talerzu to kupiła mnie zupełnie.

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie