Pięknie wyglądające i lekko smakujące ciasto z pomarańczami. Odwrócone, bo pomarańcze ułożone zostały na dnie foremki. Smaczne, efektowne i godne polecenia.
Składniki:
Składniki:
- 250g mąki
- 200g cukru
- 300g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
dodatkowo
- 2 pomarańcze sycylijskie – czerwone
- 1 pomarańcz zwykły
- 4 łyżki cukru
- woda
Pomarańcze myjemy, odcinamy końce, kroimy na plasterki. Gotowe pasterki wsadzamy do garnka, zasypujemy cukrem i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, od tego momentu gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Odcedzamy i studzimy.
Jajka roztrzepujemy z cukrem, olejem, szczyptą soli i jogurtem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do jajek, mieszamy do połączenia.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy pomarańcze i zalewamy je ciastem jogurtowym. Ważne, żeby pomarańcze były dobrze odsączone i osuszone, zbyt duża ilość soku mogłaby zbyt namoczyć ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175*C przez 60 minut – do suchego patyczka.
Gotowe ciasto wyjmujemy, wyciągamy z formy i zostawiamy do wystudzenia. Letnie obracamy, by pomarańcze były na górze. Dekorujemy cukrem pudrem.
Wygląda wspaniale! Porwałabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuń