11:00

Kurczak orientalny z kiełkami i marchewką




Niezwykle aromatyczne paski kurczaka połączone z kiełkami fasoli mung i delikatną marchewką. Zdecydowanie ulubione ryżowe danie mojego męża.


Składniki:
  • 2 woreczki ryżu pełnoziarnistego (użyłam Cenos)
  • 2 marchewki
  • 1 pierś z kurczaka
  • 50g kiełków fasoli mung (ze słoiczka, waga bez zalewy)
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1/2 łyżeczki kminku

Ryż pełnoziarnisty gotujemy we wrzątku przez 30 minut. Przyprawy mieszamy w moździerzu, rozbijamy na gładką mieszankę.

Piersi z kurczaka tniemy na paski, doprawiamy mieszanką przypraw i odstawiamy do lodówki na 4 godziny. Marchewkę kroimy w grubsze słupki, kiełki fasoli odsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w pióra.

W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, gdy się podsmaży dodajemy marchew. Smażymy około 5 minut na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Następnie dodajemy piersi z kurczaka, smażymy około 5-8 minut na wolnym ogniu. Jako ostatnie dodajemy kiełki fasoli, mieszamy i smażymy już tylko minutę.

Na talerzu układamy porcję pełnoziarnistego ryżu oraz usmażonego kurczaka.







2 komentarze:

  1. Świetny obiad :)
    PS. "Rozwaliła" mnie ta litania do hejterów przed komentarzem...w jakim świecie my żyjemy...ludzie są tacy wredni zupełnie bez powodu.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie! Jestem zakochana w tej zastawie, cudowny talerz ! :D

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie