Niezwykle aromatyczne paski kurczaka połączone z kiełkami fasoli mung i delikatną marchewką. Zdecydowanie ulubione ryżowe danie mojego męża.
Składniki:
- 2 woreczki ryżu pełnoziarnistego (użyłam Cenos)
- 2 marchewki
- 1 pierś z kurczaka
- 50g kiełków fasoli mung (ze słoiczka, waga bez zalewy)
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1/2 łyżeczki kminku
Ryż pełnoziarnisty gotujemy we wrzątku przez 30 minut. Przyprawy mieszamy w moździerzu, rozbijamy na gładką mieszankę.
Piersi z kurczaka tniemy na paski, doprawiamy mieszanką przypraw i odstawiamy do lodówki na 4 godziny. Marchewkę kroimy w grubsze słupki, kiełki fasoli odsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w pióra.
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, gdy się podsmaży dodajemy marchew. Smażymy około 5 minut na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Następnie dodajemy piersi z kurczaka, smażymy około 5-8 minut na wolnym ogniu. Jako ostatnie dodajemy kiełki fasoli, mieszamy i smażymy już tylko minutę.
Na talerzu układamy porcję pełnoziarnistego ryżu oraz usmażonego kurczaka.
Świetny obiad :)
OdpowiedzUsuńPS. "Rozwaliła" mnie ta litania do hejterów przed komentarzem...w jakim świecie my żyjemy...ludzie są tacy wredni zupełnie bez powodu.
Pozdrawiam serdecznie!
Wygląda pysznie! Jestem zakochana w tej zastawie, cudowny talerz ! :D
OdpowiedzUsuń