Kremowa
i krucha tarta wytrawna, dużo sera i szynki. Smakuje wyśmienicie na
ciepło jak i również w wersji zimnej. Cudowne danie, które może być
śniadaniem, obiadem, kolacją czy przystawką na przyjęciu.
Składniki:
- ciasto kruche wytrawne ze 100g masła (przepis w linku)
- 1 jajko
- 200g śmietany 30%
- 100ml mleka
- 100g szynki (użyłam polędwicy sopockiej)
- 200g żółtego sera
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- sól i pieprz
Ciasto przygotowujemy zgodnie z przepisem. Upieczony spód studzimy, letni wypełniamy farszem.
Ser ścieramy na tarce, szynkę kroimy w kostkę. Jajko roztrzepujemy w mleku, dodajemy śmietanę i doprawiamy natką, solą i pieprzem.
Na spód tarty układamy starty ser i szynkę, całość zalewamy przygotowanym sosem śmietanowym. Tartę wstawiamy do gorącego piekarnika, nagrzanego do 190*C i pieczemy przez 30 minut.
Różowy talerz Arv, ręcznik kuchenny w
różową kratkę oraz formę na tartę możecie kupić w Ikeii, jeśli jednak wolicie zakupy online
to zapraszam do sklepu Amicus na allegro. Część oferty jest dostępna od razu na aukcjach, a pozostałe produkty na zamówienie.
świetna tarta! uwielbiam wytrawne tarty;) zapraszam na moją ; ''3 sery z porem i kurczakiem'' pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/10/tarta-3-sery-z-porem-i-kurczakiem.html
To jest całkowita prawda! Ile razy już popełniłam ten sam błąd i kupiłam coś, bo było tanie...
OdpowiedzUsuńwww.dziurawykociol.pl