Niezawodny,
sprawdzony i szybki przepis na wytrawne ciasto. Idealne do tart czy
małych babeczek. Zawsze robię podwójną porcję (z kostki masła) i mrożę
połowę ciasta, przydaje się w sytuacjach kryzysowych.
Składniki
- 200g mąki pszennej (używam z Młyn Kopytowa)
- 100g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka zimnej wody
Mąkę zagniatamy z zimnym masłem, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce około godziny. Ciasto rozwałkowujemy na formę, przykrywamy papierem do pieczenia i
obciążamy grochem, fasolą lub nawet inną formą. Pieczemy 15 minut w
temperaturze 180*C, ściągamy obciążenie i papier i dopiekamy jeszcze 4 - 5 minut.
Skorzystałam z przepisu , jest super- zrobiłam jako spod pod zapiekane warzywa,a teraz zrobię tartę w/g Twojego przepisu. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńA jaka średnica formy?
OdpowiedzUsuń30cm :)
OdpowiedzUsuń