10:30

Śliwkowe tiramisu

 


Boskie śliwkowe tiramisu! Smakuje obłędnie, a w połączeniu ze śliwkową kawą to czysta poezja w pucharku.




Składniki na 6 porcji

Jajka wyparzamy kilka sekund we wrzątku. Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, puszystą masę. Około 8 minut. Dodajemy mascarpone i miksujemy na niskich obrotach przez 1 minutę.




Biszkopty namaczamy przez kilka sekund w gorącej kawie - ostatnio zaczęłam używać do tego łyżki cedzakowej i dzięki temu nie parzę palców :) W tortownicy lub bezpośrednio w pucharkach układamy warstwę biszkoptów, zalewamy masą mascarpone, dodajemy warstwę powideł i posypujemy kakao - tak samo kolejne warstwy. Dekorujemy kawałkami gorzkiej czekolady i ziarenkami kawy.






Na zdjęciach: 


3 komentarze:

  1. Akurat mi i moim przyjaciółkom ostatnio chodzi po głowie tiramisu... Wygląda na to, że znalazłam idealny jesienny przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam podobne ostatnio w pracy. Te smaki idealnie się łączą i tworzą wspaniały deser :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. razem z Mamą dałybyśmy się pokroić za taki deser <3

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie