To jeden z moich pierwszych serników dyniowych. Smakuje przepysznie, a
dodatek malin jeszcze bardziej wzbogaca jego smak. Dynia hokkaido jest
wspaniała w obróbce, gdyż możemy piec ją razem ze skórką.
Składniki:
- 600g sera białego
- 250g mascarpone
- 500g musu z dyni hokkaido
- 150g cukru pudru
- 2 budynie waniliowe
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka startego imbiru
- trzy szczypty gałki muszkatołowej
- 2 łyżki kajmaku
- maliny do dekoracji
Dynię hokkaido dokładnie myjemy, przecinamy na pół, odcinamy twarde końce i wydrążamy pestki. Połówki dyni zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 200*C aż do momentu, gdy będzie miękka. Moja piekła się około 45 minut. Ostudzoną dynię blendujemy na gładki mus - razem z miękką skórką.
Połowę białego sera blendujemy razem z mascarpone i musem z dyni. W dużej misce umieszczamy pozostałe 300g białego sera, mus serowo-dyniowy, cukier puder, budynie, jajka, cynamon, imbir, dwie szczypty gałki muszkatołowej. Całość miksujemy na gładką masę.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę serową i posypujemy szczyptą gałki muszkatołowej. Foremką uderzamy kilka razy o blat/deskę by ciasto się wyrównało i ułożyło. Sernik pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180*C, a następnie przez 55 w temperaturze 140*C.
Ostudzony sernik smarujemy kajmakiem i dekorujemy malinami. Jeśli macie obręcze do deserów, to polecam wycinanie małych serniczków - prezentują się cudownie.
Na zdjęciach:
- talerzyk deserowy retro - Pepco
- talerzyk deserowy szary retro II - Dekoria /lub/ Home&You
- patera vintage - Birkmann
- taca drewniana Shabby Chic
Dziś pierwszy raz w życiu kupiłam dynię nie mając pomysłu co z niej przyrządzę, więc Twój post spadł mi z nieba :) Mam nadzieję, że moje ciasto będzie wyglądało i smakowało równie dobrze :)
OdpowiedzUsuńto moje pierwsze w zyciu ciasto z dyni :) będzie dobrze!
Usuń