10:30

Chleb z jagodami goji i słonecznikiem nadziewany żółtym serem


Chleb nadziewany żółtym serem. Przepysznie smakuje od razu po upieczeniu, gdy w ostudzonym chlebie nadal znajduje się płynny żółty ser.


Składniki:
  • 500g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850
  • 7g suchych drożdży
  • 100g płatków (ja mam mieszankę owsianych, orkiszowych i gryczanych)
  • 400ml wody
  • pół łyżeczki soli
  • 10 plasterków sera żółtego Havarti
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki jagód goji 


Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, solą, miodem, słoneczkiem, jagodami goji i płatkami. Na małych obrotach miksera (ja używam końcówki motylkowej a czasem haku w zależności co jest pod ręką) bardzo powoli dodajemy wodę – tak, by ciasto nadal pozostało gęste. Jeśli wodę dodamy za szybko, ciasto będzie bardzo lejące i pozostaje nam tylko dosypywanie mąki. Gdy dodamy całą wodę miksujemy jeszcze ciasto około 5 minut by nabrało sprężystości. Nie wyjdzie mam gęste ciasto "kulka", może być trochę lejące ale gęsta co najmniej jak budyń. Przykrywamy miskę i zostawiamy ciasto na 15 minut. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy połowę ciasta chlebowego. Żółty ser układamy w keksówce, zostawiając po 2 cm ramki, by nie wypłynął podczas pieczenia i przykrywamy go pozostałym ciastem chlebowym. Przykrywamy i zostawiamy na 40minut. 


Piekarnik nagrzewamy do 200*C, ciasto chlebowe smarujemy wodą i wstawiamy do gorącego piekarnika. Chleb pieczemy 45 minut, ciepły wyciągamy z piekarnika i od razu z formy. Nie zdejmujemy papieru aż do momentu, gdy chleb nie wystygnie. Smarujemy powierzchnię wodą i zostawiamy do ostudzenia.

5 komentarzy:

  1. Kochana wspaniały chlebuś. Oj zjadłabym pajdę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko, jadłabym to! Przepis trafia w moje kubki smakowe, ale na chwilę obecną jem tylko białe pieczywo, bo karmię piersią...

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć, jak użyje płatków jedynie orkiszowych to też będzie ok? Wygląda niesamowicie, i pewnie też tak smakuje, dlatego czekam na odpowiedź :)

    Pozdrawiam i całuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. przepraszam, gdzieś przegapiłam Twój komenatrz... oczywiście - moga być same płatki orkiszowe

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Copyright © 2014 Gotowanie i blogowanie & LifeStyle , Blogger