10:30

Chleb z jagodami goji i słonecznikiem nadziewany żółtym serem


Chleb nadziewany żółtym serem. Przepysznie smakuje od razu po upieczeniu, gdy w ostudzonym chlebie nadal znajduje się płynny żółty ser.


Składniki:
  • 500g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850
  • 7g suchych drożdży
  • 100g płatków (ja mam mieszankę owsianych, orkiszowych i gryczanych)
  • 400ml wody
  • pół łyżeczki soli
  • 10 plasterków sera żółtego Havarti
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki jagód goji 


Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, solą, miodem, słoneczkiem, jagodami goji i płatkami. Na małych obrotach miksera (ja używam końcówki motylkowej a czasem haku w zależności co jest pod ręką) bardzo powoli dodajemy wodę – tak, by ciasto nadal pozostało gęste. Jeśli wodę dodamy za szybko, ciasto będzie bardzo lejące i pozostaje nam tylko dosypywanie mąki. Gdy dodamy całą wodę miksujemy jeszcze ciasto około 5 minut by nabrało sprężystości. Nie wyjdzie mam gęste ciasto "kulka", może być trochę lejące ale gęsta co najmniej jak budyń. Przykrywamy miskę i zostawiamy ciasto na 15 minut. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy połowę ciasta chlebowego. Żółty ser układamy w keksówce, zostawiając po 2 cm ramki, by nie wypłynął podczas pieczenia i przykrywamy go pozostałym ciastem chlebowym. Przykrywamy i zostawiamy na 40minut. 


Piekarnik nagrzewamy do 200*C, ciasto chlebowe smarujemy wodą i wstawiamy do gorącego piekarnika. Chleb pieczemy 45 minut, ciepły wyciągamy z piekarnika i od razu z formy. Nie zdejmujemy papieru aż do momentu, gdy chleb nie wystygnie. Smarujemy powierzchnię wodą i zostawiamy do ostudzenia.

5 komentarzy:

  1. Kochana wspaniały chlebuś. Oj zjadłabym pajdę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko, jadłabym to! Przepis trafia w moje kubki smakowe, ale na chwilę obecną jem tylko białe pieczywo, bo karmię piersią...

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał, genialny jest ten chlebek!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześć, jak użyje płatków jedynie orkiszowych to też będzie ok? Wygląda niesamowicie, i pewnie też tak smakuje, dlatego czekam na odpowiedź :)

    Pozdrawiam i całuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. przepraszam, gdzieś przegapiłam Twój komenatrz... oczywiście - moga być same płatki orkiszowe

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie