Kolejne z moich ulubionych ciast, szybkie i na bazie kaszki orkiszowej. Uwielbiam takie rozwiązania nawet na śniadanie.
Składniki:
- 1 szklanka kaszki orkiszowej od Symbio
- garść ziaren kakaowca od Symbio
- 1/2 szklanki cukru nierafinowanego trzcinowego
- 400g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 3 łyżki fig kandyzowanych w syropie (mogą być świeże figi z dodatkiem miodu)
Ziarna kaowca prażymy na patelni. Ostudzone obieramy z łupinek i kruszymy. W misce umieszczamy kaszkę, cukier, jogurt i mieszamy aż do połączenia składników. Ciasto odstawiamy na 30 minut.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i nakładamy pocięte kandyzowane figi z odrobiną syropu. Całe ciasto posypujemy pokruszonymi ziarnami kakaowca. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C przez 40 minut.
Na zdjęciach:
- forma do tarty ceramiczna SMARTA - Ikea
- talerzyk deserowy biały ARV - Ikea
Na takie ciasto chetnie bym sie skusila, a przy tym super sposob na wykorzystanie kaszki orkiszowej ;)
OdpowiedzUsuńPyszne :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto :-) zaciekawiłaś mnie tym przepisem :-)
OdpowiedzUsuńW przepisie mówisz, że trzeba dodać mleko, ale w składnikach nic o nim nie wspominasz... To jak to jest?
OdpowiedzUsuńBłąd w treści, bez mleka ma być. Juz poprawilam
UsuńOk, dzięki! Zrobiłam parę dni temu i wyszedł mi bardziej naleśnik niż ciasto, ale i tak był bardzo dobry! :) Na pewno wrócę do tego przepisu nie raz.
OdpowiedzUsuń