15:00

Kakaowe ciasto "Wulkan" z dżemem wiśniowym

Najfajniejsze w tym cieście jest to, że nie musi ono idealne wyglądać, a im więcej pęknięć tym lepiej. 

 


Składniki:
(tortownica 18cm, szklanka ma pojemność 250ml)
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego (może być biały ale nie puder)
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 200g dżemu wiśniowego

Żółtka ubijamy z cukrem na kogel-mogel, osobno ubijamy pianę z białek. Do żółtek dodajemy partiami białka, a następnie przesiane mąki i kakao. Ciasto wlewamy do tortownicy, pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200*C, następnie przez 15 w temperaturze 180*C. W trakcie pieczenia ciasto nacinamy delikatnie nożem tworząc kratery. 


Ostudzone ciasto przecinamy w połowie, pierwszy blat smarujemy dżemem i przykrywamy drugim. Wierzch dekorujemy małymi porcjami dżemu wiśniowego.


Na zdjęciach:
http://www.kupszklo.pl/patera-fi-28cm-h-10cm-mal-czerwona.html

2 komentarze:

  1. wygląda bosko! na pewno wypróbuję, bo często się u mnie robi placki z wisniami :)
    http://xsweetlikecinnamonx.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie