Najfajniejsze w tym cieście jest to, że nie musi ono idealne wyglądać, a im więcej pęknięć tym lepiej.
Składniki:
(tortownica 18cm, szklanka ma pojemność 250ml)
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego (może być biały ale nie puder)
- 4 łyżki mąki krupczatki
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 200g dżemu wiśniowego
Żółtka ubijamy z cukrem na kogel-mogel, osobno ubijamy pianę z białek. Do żółtek dodajemy partiami białka, a następnie przesiane mąki i kakao. Ciasto wlewamy do tortownicy, pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200*C, następnie przez 15 w temperaturze 180*C. W trakcie pieczenia ciasto nacinamy delikatnie nożem tworząc kratery.
Ostudzone ciasto przecinamy w połowie, pierwszy blat smarujemy dżemem i przykrywamy drugim. Wierzch dekorujemy małymi porcjami dżemu wiśniowego.
Na zdjęciach:
Podoba mi się,mniam!
OdpowiedzUsuńwygląda bosko! na pewno wypróbuję, bo często się u mnie robi placki z wisniami :)
OdpowiedzUsuńhttp://xsweetlikecinnamonx.blogspot.com