Przepyszny sos, który jest również bardzo sycący dzięki ciecierzycy. Wołowina przyprawiona dużą ilością garam masala i curry spędziła w lodówce całą noc. Dla takiego smaku było warto czekać.
- 400ml mleczka kokosowego
- 1 puszka ciecierzycy (240g cieciorki)
- 50g migdałów w płatkach
- 2 żółte papryki
- 1/2 pora
- 2 szalotki
- 500g wołowiny
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki garam masala
- curry, pieprz czarny, kmin, kurkuma, chilli, cynamon, imbir, kolendra
Wołowinę kroimy na cienkie paski, mocno przyprawiamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy szalotkę, następnie dodajemy wołowinę, a po 5 minutach dodajemy por, paprykę, przykrywamy patelnię i zmniejszamy ogień. Gdy minie około 10 minut i patelni wytworzy się sok dodajemy odsączoną ciecierzycę i wlewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy do smaku pieprzem i curry - jeśli jest to konieczne. Całość dusimy przez 15 minut, wyłączamy ogień i dodajemy migdały w płatkach.
woooow! wygląda bardzo smakowicie :) wołowina i migdały to musi być ciekawe połączenie
OdpowiedzUsuńola-osinska.blogspot.com
A Ty przyjedź i mi ugotuj :) smacznie to wygląda!
OdpowiedzUsuń