11:30

Biszkopt klasyczny - bez proszku do pieczenia





Porządny, wysoki i zwarty biszkopt to świetna podstawa do tortu czy ciasta. Przedstawiam Wam stary przepis, który do dziś zachował się w starym, ręcznie pisanym notatniku kulinarnym. Jednak, nie byłabym sobą, gdybym go nie zmodyfikowała.
Składniki:
  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru (używam brązowego cukru - trzcinowego)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (używam orkiszowej)

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy po 1 łyżce cukru i miksujemy około 1 minuty po każdym dodaniu. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Odkładamy mikser i małymi porcjami przesiewamy mąkę do masy jajecznej (przesiewanie jest tak samo ważne jak mieszanie mąki łyżką a nie mikserem) i powoli mieszamy szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta biszkoptowego.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, przedkładamy do niej masę biszkoptową i 3 razy upuszczamy formę z wysokości ok. 30cm. Odstawiamy na 10 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170*C , wkładamy biszkopt i pieczemy ok. 30 minut - do suchego patyczka. Wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki i zostawiamy biszkopt do wystygnięcia. Letnie ciasto ponownie upuszczamy 3 razy z wysokości ok. 30cm. Kroimy całkowicie wystudzone.






5 komentarzy:

  1. Fajny, bardzo prosty przepis. Jestem ciekawa, czy by mi wyszedł taki biszkopt, bo jestem totalnym beztalenciem w kuchni. Właściwie, gdyby nawet wyszedł, to pewnie nie wiedziałabym, co z nim dalej zrobić ;) Mimo to chyba kiedyś spróbuję, może uda mi się robić pierwsze prawdziwe ciasto :)
    teoriakobiety.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oh na pewno by Ci wyszedł :) a dalej to zawsze możesz przekroić na pół, posmarować dżemem i ewentualnie bitą śmietaną :)

      Usuń
  2. bardzo fajny przepis. będę wpadać częściej o ile ty będziesz to mnie :D
    zapraszam http://photographyandmodel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Tradycyjny, domowy biszkopt jest najlepszy :)
    Mój blog - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze się udaje! :) A byłam sceptyczna co do niego ;)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie