Delikatne, soczyste i długo pieczone udka kurczaka w przepysznej marynacie musztardowo-miodowej. Smakują genialnie.
Składniki:
- 6 udek z kurczaka
 - 2 łyżki miodu
 - 2 łyżki oliwy + 2łyżki do smażenia
 - 3 łyżki musztardy miodowej
 - 3 łyżki musztardy
 - 1 cebula
 - sól, pieprz
 
Miód, oliwę, musztardy, mieszamy w miseczce. Udka nacieramy solą i pieprzem, dokładnie smarujemy marynatą, wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc.
Dwie łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni, podsmażamy udka na złoto. Cebulę obieramy, kroimy w pióra.
Pieczenie w wolnowarze
Udka układamy w garnku wolnowaru, posypujemy piórami cebuli i ustawiamy na program I – powolne gotowanie. Używam wolnowaru od Russell Hobbs. Pieczemy przez 10 godzin.
Pieczenie w piekarniku
Udka układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy piórami cebuli i dolewamy 50ml. Pieczemy przez 10 godzin w temperaturze 90*C.



Ależ pysznie wyglądają <3
OdpowiedzUsuń