Ostrzejszą pomidorową przygotowuję specjalnie dla mojego męża. Jest totalnie zakochany w ostrych smakach, a chili to jego ulubiona przyprawa. Dzisiejsza pomidorowa jest wyrazista w smaku, ostra i niezwykle sycąca. A co najważniejsze - przepyszna.
Składniki:
- 250g wieprzowych żeberek
- 3l wody
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- por (zielona część)
- 3 marchewki
- 160g koncentratu pomidorowego Łowicz
- 400g ciecierzycy z puszki
- 2 papryki szpiczasta
- 2 łyżki świeżej kolendry
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka pasty/koncentratu chili
- ser pecorino peperoncino (owczy ser z chili) sól, pieprz
Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą – tyle, by woda przykryła mięso. Zagotowujemy, wyciągamy mięso. Wodę z garnka wylewamy, dokładnie myjemy garnek, wlewamy 3l zimnej wody. Mięso dokładnie myjemy (samą wodą) i wkładamy do garnka. Gdy woda będzie wrzeć usuwamy „szumowiny”, wstawiamy garnek na najmniejszy palnik i włączamy najmniejszy możliwy ogień.
Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, por myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek opalamy nad palnikiem. Warzywa, łyżeczkę soli oraz masło dodajemy do gotującego się mięsa. Przykrywamy.
Cieciorkę odsączamy z zalewy. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w paski.
Po 1,5h dodajemy cieciorkę i paprykę, łyżeczkę chili i gotujemy jeszcze 30 minut. Po dwóch godzinach wyciągamy żeberka, oddzielamy mięso i dodajemy do zupy. Doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 10 minut.
Przed podaniem dodajemy do zupy rozdrobnią kolendrę i mieszamy. Zupę podajemy z odrobiną startego sera pecorino peperoncino.
uwielbiam pomidorową pod każdą postacią, muszę spróbować Twojej wersji :)
OdpowiedzUsuńPyszna, szkoda, że mój Mąż nie lubi cieciorki. A już ta wielgachna ilość sera pecorino na talerzu to kupiła mnie zupełnie.
OdpowiedzUsuń