Składniki:
- 100g herbatników
- 2 łyżki oleju kokosowego (może być masło)
- 250g mascarpone od Mlekoma
- 200g śmietanki kremówki
- 2 łyżki żelatyny
- 50ml gorącej wody
- 2 galaretki niebieskie
- 100g borówek amerykańskich
Herbatniki rozdrabniamy i mieszamy z masłem. Wykładamy nimi tortownicę i odstawiamy do lodówki. Jedną galaretkę przygotowujemy z połowy ilości wody, drugą normalnie - ale tylko połowę.
Galaretkę przygotowaną z połowy wody odstawiamy do stężenia. Drugą galaretkę przygotowujemy w dwóch partiach, w innym przypadku za szybko stężeje. Pierwszą partię, gdy stężeje wylewamy na dno z herbatników.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywną bitą śmietanę, dodajemy do niej mascarpone, żelatynę i tężejącą galaretkę - tę przygotowaną z połowy ilości wody. Dodajemy połowę borówek i mieszamy szpatułką. Masę wylewamy do tortownicy na zastygniętą galaretkę. Wierzch dekorujemy pozostałymi borówkami masa jest sztywna i nie powinny się zatopić. Odstawiamy całość do lodówki.
Przygotowujemy drugą partię galaretki, gdy stężeje wylewamy ją na masę piankową. Odstawiamy na 12 godzin do lodówki, by całość porządnie stężała.
Na zdjęciach:
- porcelanowy talerz deserowy Scania - Porcelana Bogucice
- porcelanowa filiżanka ze spodkiem Scania - Porcelana Bogucice
Ot i narobiłaś smaka Kochana !
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda :) Trzeba będzie zrobić - mam nadzieję że mi się uda :)
OdpowiedzUsuńhttp://cosmeticsreviewsblog.blogspot.com/
Wspaniały. Bardzo lubię takie ciacha :-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, tak letnio :)
OdpowiedzUsuń