Pita, knysza - uwielbiam je, ale niechętnie kupuje je w budkach z okienkiem. Mój brzuszek jest dość wrażliwy na każdy nieświeży produkt, stąd najczęściej jedzenie typu fast-food przygotowuję w domu. Nie dość, że jest smaczniejsze to wiem, co jest w środku.
- 8 bułek pita
- 1 pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka oliwy lub oleju kokosowego
- 0,5 kapusty pekińskiej
- 100g rukoli
- 100g roszponki
- 1 duży ogórek
- 2 czerwone papryki
- 3 cebule szalotki (może być czerwona cebula)
- 100g sera smażonego
- 100g sera żółtego wędzonego
- 400g fasoli czerwonej z puszki
- 0,5 świeżego ananasa
- przyprawy (pieprz, papryka słodka, curry, kminek, oregano)
- sos kebab-gyros Folwark
Pierś kurczaka kroimy w paski, przyprawiamy i podsmażamy z łyżką oliwy. Fasolę płuczemy, zostawiamy na sitku. Kapustę pekińską, ogórek, paprykę, szalotkę i ananasa kroimy na kawałki. Ser smażony i wędzony kroimy w drobne paski. W wysokiej misce mieszamy wszystkie składniki i zalewamy sosem kebab-gyros. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Pitę nadziewamy sporą porcją sałatki. Dla koneserów ostrego smaku polecam dodatkowo polać całość sosem.
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń:) :)
Usuń