21:07

Otrębowe placki z kefirem i truskawkami - pomysł na letnie śniadanie



Nie zawsze udaje się nam zrealizować swoje cele, nie mam na myśli marzeń rzecz jasna. Cele zakładamy sobie sami, staramy się zrobić wszystko by zrealizować je w 100%, a gdy osiągniemy 60% to traktujemy to jako porażkę. No i tak aktualnie jest u mnie... blog, jak dobrze że on jest, że mogę czasem z rozrzewnieniem zerknąć na swoje zdjęcia. Życie biegnie coraz szybciej (a może nie życie, tylko my), coraz mniej czasu pozostaje na obowiązki, a co dopiero na przyjemności. I choć mój grafik pęka w szwach, przez mnóstwo zmian, które uskuteczniamy z mężem, to są rzeczy czy akcje, na które zawsze znajdę czas.

Jedną z takich akcji jest „5 porcji warzyw,owoców lub soku”
(kliknij, by dowiedzieć się więcej o akcji)



Warzywa i owoce powinny być podstawą naszej diety. Pięć porcji to tak naprawdę minimum, jakie powinniśmy przemycić do codzienności. Sama wiem po sobie, że czasami myślę, że łatwiej jest przygotować kanapkę i zabrać ze sobą do pracy. Tak naprawdę przygotowanie pociętych marchewek, rzodkiewek i papryki zajmuje tyle samo, to tylko kwestia zmiany przyzwyczajeń. Mojemu mężowi łatwiej wziąć pudełko warzyw i orzechów do pracy, niż standardową kanapkę. Ja jestem typową babeczką, która załatwia milion rzeczy na raz, a jak odpoczywam, to myślę o tym czego nie zrobiłam. Stąd też wolę zabrać ze sobą butelkę, albo nawet i dwie, wyciskanego soku. Jakiś czas temu zainwestowałam w wyciskarkę wolnoobrotową i robienie soku stało się dla mnie cudowną przyjemnością. Szklanka soku jest wspaniałym sposobem na przemycenie kolejnej porcji warzyw czy owoców, a może warzyw i owoców do naszej diety. Pamiętajmy, że warzywa powinny nam towarzyszyć przy każdym z naszych posiłków.


Dziś mam dla Was przepis na otrębowe placki na bazie kefiru i otrąb pszennych i żytnich.


Placki sprawdzą się genialnie na leniwe śniadanie w weekend, a gdy zostanie nam kilka bez obaw możemy przechowywać je w lodówce i następnego dnia zabrać od pracy. Do tego szklanka soku z pomarańczy i mamy śniadanie niczym z filmu. Jeśli nie macie wyciskarki, bez obaw, możecie skorzystać również kupić świeży sok z owoców lub warzyw - ważne, by był to sok 100%.


Składniki:
  • 400g kefiru
  • 120g otrąb pszennych
  • 120g otrąb żytnich
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki erytrytolu (możecie użyć cukru lub ksylitolu)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia (można pominąć)
  • świeże truskawki


Wszystkie składniki miksujemy ze sobą przez około 5 minut, masa musi się dobrze połączyć. ciasto będzie dość gęste. Olej kokosowy rozpuszczamy na patelni lub rozgrzewamy patelnię teflonową bez użycia tłuszczu.

Kilka dużych truskawek kroimy w plasterki.

Nakładamy ciasto małymi porcjami na patelnię, dociskamy zwilżoną szpatułką. Układamy kilka plasterków truskawek na wierzchu ciasta. Patelnię przykrywamy i wstawiamy na najmniejszy palnik. Na wolnym ogniu pozwalamy plackom swobodnie urosnąć, gdy mają zwartą konsystencję przewracamy je. Przewrócone placki smażymy krótko, by nie przypalić truskawek.


#WYZWANIE5PORCJI 
















1 komentarz:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie