Nie zawsze udaje się nam zrealizować swoje cele, nie mam na myśli marzeń rzecz jasna. Cele zakładamy sobie sami, staramy się zrobić wszystko by zrealizować je w 100%, a gdy osiągniemy 60% to traktujemy to jako porażkę. No i tak aktualnie jest u mnie... blog, jak dobrze że on jest, że mogę czasem z rozrzewnieniem zerknąć na swoje zdjęcia. Życie biegnie coraz szybciej (a może nie życie, tylko my), coraz mniej czasu pozostaje na obowiązki, a co dopiero na przyjemności. I choć mój grafik pęka w szwach, przez mnóstwo zmian, które uskuteczniamy z mężem, to są rzeczy czy akcje, na które zawsze znajdę czas.
Jedną z takich akcji jest „5 porcji warzyw,owoców lub soku”
(kliknij, by dowiedzieć się więcej o akcji)
(kliknij, by dowiedzieć się więcej o akcji)
Warzywa i owoce powinny być podstawą naszej diety. Pięć porcji to tak naprawdę minimum, jakie powinniśmy przemycić do codzienności. Sama wiem po sobie, że czasami myślę, że łatwiej jest przygotować kanapkę i zabrać ze sobą do pracy. Tak naprawdę przygotowanie pociętych marchewek, rzodkiewek i papryki zajmuje tyle samo, to tylko kwestia zmiany przyzwyczajeń. Mojemu mężowi łatwiej wziąć pudełko warzyw i orzechów do pracy, niż standardową kanapkę. Ja jestem typową babeczką, która załatwia milion rzeczy na raz, a jak odpoczywam, to myślę o tym czego nie zrobiłam. Stąd też wolę zabrać ze sobą butelkę, albo nawet i dwie, wyciskanego soku. Jakiś czas temu zainwestowałam w wyciskarkę wolnoobrotową i robienie soku stało się dla mnie cudowną przyjemnością. Szklanka soku jest wspaniałym sposobem na przemycenie kolejnej porcji warzyw czy owoców, a może warzyw i owoców do naszej diety. Pamiętajmy, że warzywa powinny nam towarzyszyć przy każdym z naszych posiłków.
Dziś mam dla Was przepis na otrębowe placki na bazie kefiru i otrąb pszennych i żytnich.
Placki sprawdzą się genialnie na leniwe śniadanie w weekend, a gdy zostanie nam kilka bez obaw możemy przechowywać je w lodówce i następnego dnia zabrać od pracy. Do tego szklanka soku z pomarańczy i mamy śniadanie niczym z filmu. Jeśli nie macie wyciskarki, bez obaw, możecie skorzystać również kupić świeży sok z owoców lub warzyw - ważne, by był to sok 100%.
Składniki:
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą przez około 5 minut, masa musi się dobrze połączyć. ciasto będzie dość gęste. Olej kokosowy rozpuszczamy na patelni lub rozgrzewamy patelnię teflonową bez użycia tłuszczu.
Kilka dużych truskawek kroimy w plasterki.
Nakładamy ciasto małymi porcjami na patelnię, dociskamy zwilżoną szpatułką. Układamy kilka plasterków truskawek na wierzchu ciasta. Patelnię przykrywamy i wstawiamy na najmniejszy palnik. Na wolnym ogniu pozwalamy plackom swobodnie urosnąć, gdy mają zwartą konsystencję przewracamy je. Przewrócone placki smażymy krótko, by nie przypalić truskawek.
Dziś mam dla Was przepis na otrębowe placki na bazie kefiru i otrąb pszennych i żytnich.
Placki sprawdzą się genialnie na leniwe śniadanie w weekend, a gdy zostanie nam kilka bez obaw możemy przechowywać je w lodówce i następnego dnia zabrać od pracy. Do tego szklanka soku z pomarańczy i mamy śniadanie niczym z filmu. Jeśli nie macie wyciskarki, bez obaw, możecie skorzystać również kupić świeży sok z owoców lub warzyw - ważne, by był to sok 100%.
Składniki:
- 400g kefiru
- 120g otrąb pszennych
- 120g otrąb żytnich
- 4 łyżki nasion chia
- 2 duże jajka
- 3 łyżki erytrytolu (możecie użyć cukru lub ksylitolu)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia (można pominąć)
- świeże truskawki
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą przez około 5 minut, masa musi się dobrze połączyć. ciasto będzie dość gęste. Olej kokosowy rozpuszczamy na patelni lub rozgrzewamy patelnię teflonową bez użycia tłuszczu.
Kilka dużych truskawek kroimy w plasterki.
Nakładamy ciasto małymi porcjami na patelnię, dociskamy zwilżoną szpatułką. Układamy kilka plasterków truskawek na wierzchu ciasta. Patelnię przykrywamy i wstawiamy na najmniejszy palnik. Na wolnym ogniu pozwalamy plackom swobodnie urosnąć, gdy mają zwartą konsystencję przewracamy je. Przewrócone placki smażymy krótko, by nie przypalić truskawek.
#WYZWANIE5PORCJI
Uwielbiam truskawki, wiec przepis idealny dla mnie.
OdpowiedzUsuń