Nie rekomenduję diety białkowej i post nie ma temu służyć. Najzwyczajniej w świecie szukałam przepisu na pieczywo bez mąki i tak trafiłam na mnóstwo informacji o otrębowych chlebkach czy bułkach stosowanych w diecie białkowej. Sceptycznie podchodziłam do tematu, ale po wyjęciu gotowej bułki z mikrofali kompletnie zmieniłam zdanie.
Przygotowanie bułki to mniej niż minuta, pieczenie to 4 minuty. Od razu jest gotowa do spożycia i naprawdę pyszna. Poprzez dodanie dowolnych, ulubionych przypraw możemy eksperymentować z jej smakiem. Pokrojona w plasterki daje nam około pięciu okrągłych kawałków chlebka.
Przepis jest również przydatny w momencie, gdy nie mamy w domu absolutnie żadnego pieczywa, bułkę w kilka chwil możemy przygotować na śniadanie.
Składniki
- 3 płaskie łyżki otrąb (ja mam mieszankę żytnich i pszennych)
- 1 kopiasta łyżka białego serka śmietankowego lub jogurtu greckiego (najlepiej 0%)
- 1 jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
dodatki w wersji widocznej na zdjęciach
- pół łyżeczki curry
- pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- pół łyżeczki rozmarynu
- szczypta chili
Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę, przekładamy do kubka lub pojemnika przystosowanego do podgrzewania w mikrofali, ustawiamy program na 4 minuty (moc minimum 800).
Bułeczkę można przygotować również w piekarniku, pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180*C, aczkolwiek nie wyrasta tak bardzo jak wersja z mikrofali.
Super chlebek czegoś takiego mi brakowało w diecie dukana
OdpowiedzUsuń