12:09

Otrębowa bułka z mikrofalówki - bułka Dukana w 5 minut




Nie rekomenduję diety białkowej i post nie ma temu służyć. Najzwyczajniej w świecie szukałam przepisu na pieczywo bez mąki i tak trafiłam na mnóstwo informacji o otrębowych chlebkach czy bułkach stosowanych w diecie białkowej. Sceptycznie podchodziłam do tematu, ale po wyjęciu gotowej bułki z mikrofali kompletnie zmieniłam zdanie.


Przygotowanie bułki to mniej niż minuta, pieczenie to 4 minuty. Od razu jest gotowa do spożycia i naprawdę pyszna. Poprzez dodanie dowolnych, ulubionych przypraw możemy eksperymentować z jej smakiem. Pokrojona w plasterki daje nam około pięciu okrągłych kawałków chlebka. 

Przepis jest również przydatny w momencie, gdy nie mamy w domu absolutnie żadnego pieczywa, bułkę w kilka chwil możemy przygotować na śniadanie. 

Składniki
  • 3 płaskie łyżki otrąb (ja mam mieszankę żytnich i pszennych)
  • 1 kopiasta łyżka białego serka śmietankowego lub jogurtu greckiego (najlepiej 0%)
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

dodatki w wersji widocznej na zdjęciach
  • pół łyżeczki curry 
  • pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • szczypta chili

Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę, przekładamy do kubka lub pojemnika przystosowanego do podgrzewania w mikrofali, ustawiamy program na 4 minuty (moc minimum 800). 

Bułeczkę można przygotować również w piekarniku, pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180*C, aczkolwiek nie wyrasta tak bardzo jak wersja z mikrofali.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie