Zapiekane drożdżowe pisanki z kawałkami kiełbasy i jajkiem. Gotowe śniadanie na talerzu, bo przecież plecionka to świetna bułeczka do zjedzenia.
Składniki:
(3 porcje)
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, dodajemy cukier, sól i mieszamy do rozpuszczenia. W wysokiej misce mieszamy mąkę z jajkiem, wodą oraz rozczynem drożdżowym. Zagniatamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie swobodnie odchodziło od dłoni. Formujemy kulę i odstawiamy ciasto na 3-4 godziny do wyrośnięcia. Po pierwszej godzinie należy uderzyć pięścią w ciasto, by usunąć nadmiar dwutlenku węgla.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy w dłoniach, dzielimy na 3 części. Z każdej porcji odkładamy kawałek ciasta, rozwałkowujemy go tworząc okrąg z wysokim brzegiem. Pozostałe ciasto dzielimy na dwa wałeczki i robimy plecionkę. Tak samo postępujemy z pozostałymi dwiema porcjami ciasta.
Jajko roztrzepujemy, smarujemy nim ciasto. Przygotowane wkładamy do piekarnika, zapiekamy przez 40minut w temperaturze 160*.
Na każdym upieczonym cieście układamy plasterki kiełbasy, wbijamy jajko i posypujemy je szczypiorkiem. Ponownie wkładamy do piekarnika na 10 minut w temperaturze 160*C.
Składniki:
(3 porcje)
- 660g mąki pszennej
- 165g wody
- 100g mleka
- 40g cukru
- 30g masła
- 20g drożdży
- 10g soli
- 1 jajko
- 3 białe kiełbasy
- 3 jajka
- 3 łyżki szczypiorku
- 1 jajko do posmarowania ciasta
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, dodajemy cukier, sól i mieszamy do rozpuszczenia. W wysokiej misce mieszamy mąkę z jajkiem, wodą oraz rozczynem drożdżowym. Zagniatamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie swobodnie odchodziło od dłoni. Formujemy kulę i odstawiamy ciasto na 3-4 godziny do wyrośnięcia. Po pierwszej godzinie należy uderzyć pięścią w ciasto, by usunąć nadmiar dwutlenku węgla.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy w dłoniach, dzielimy na 3 części. Z każdej porcji odkładamy kawałek ciasta, rozwałkowujemy go tworząc okrąg z wysokim brzegiem. Pozostałe ciasto dzielimy na dwa wałeczki i robimy plecionkę. Tak samo postępujemy z pozostałymi dwiema porcjami ciasta.
Jajko roztrzepujemy, smarujemy nim ciasto. Przygotowane wkładamy do piekarnika, zapiekamy przez 40minut w temperaturze 160*.
Na każdym upieczonym cieście układamy plasterki kiełbasy, wbijamy jajko i posypujemy je szczypiorkiem. Ponownie wkładamy do piekarnika na 10 minut w temperaturze 160*C.
Jak to przepysznie wygląda! <3 Aż zgłodniałam :D Idę sobie zrobić jajka na śniadanie :D
OdpowiedzUsuń