11:04

Domowe masło ze śmietanki 42%


Uwielbiam przygotowywać domowe masło, bo zawsze mam wpływ na jakość użytych składników. Do tej pory przygotowywałam masło ze schłodzonej kremówki 36%, dodawałam do niego chilli, czosnek i masę przypraw. Niedawno jednak na rynku pojawiła się kolejna odsłona słynnej kremówki od Piątnicy, śmietanka do ubijania kremów i masła 42%! No i powiem Wam… przepadłam! Masło jest o niebo bardziej kremowe (chociaż wcześniej też było niezłe), a jeśli poprzestaniemy na samym ubiciu kremówki to jest ona tak sztywna, że można ją dosłownie ciąć nożem.



Z okazji Świąt Wielkiej Nocy postanowiłam przygotować domowe masło w drewnianej foremce baranka. To moje pierwsze podejście do takiego ozdobnego masła, także wybaczcie małe niedociągnięcia.





Składniki:

Foremkę zalewamy zimną wodą, odstawiamy. Kremówkę ubijamy na sztywny krem, miksujemy nadal na wysokich obrotach aż kremówka opadnie i powstaną grudki masła. W rękach zagniatamy kulę masła, moczymy ją w zimnej wodzie i ponownie odciskamy nadmiar płynów. Masło gotowe!

Foremkę wyciągamy z wody, delikatnie wycieramy i wykładamy ją masłem. Wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny.


Piątnica przygotowała również wspaniały film, który w prosty sposób pokazuje jak przygotować domowe masło. 



Życzę Wam wszystkim zdrowych i pogodnych Świąt Wielkiej Nocy! 









1 komentarz:

  1. Wspaniałe masełko. Korzystając z okazji życzę zdrowych, spokojnych, rodzinnych Świąt. I dalszych sukcesów w obranych celu :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie