Świetna sałatka warstwowa, która obłędnie wygląda w przeźroczystych naczyniach. Zawsze wystrzegałam się takich sałatek, bo nie potrafiłam tak pięknie posiekać żółtek, by wyglądały jak posypka. Ostatnio jednak zostawiłam żółtka do całkowitego wystudzenia i rozkruszyłam je w dłoniach, bez użycia noża. Wyszył idealne i odczarowałam sałatki z "żółtą posypką". Z podanej porcji przygotujecie porcję dla czterech osób.
Składniki:
Składniki:
- 100g kosmosy ryżowej białej
- 170g tuńczyka w sosie własnym (jedna puszka)
- 170g kukurydzy (mała puszka)
- 100g sera żółtego
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 4 ogórki kiszone
- czerwona papryka
- 2 łyżki majonezu do białek2 łyżki majonezu do sera
- sól, pieprz
Komosę gotujemy we wrzątku przez 8 minut, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, oddzielamy żółtka od białek i zostawiamy również do wystudzenia. Tuńczyka odsączamy z zalewy, ogórki i paprykę kroimy w drobną kosteczkę, żółty ser ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Wystudzone białka jajek siekamy, mieszamy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem. Żółty ser mieszamy z pozostałymi dwoma łyżkami majonezu. Żółtka rozkruszamy tworząc z nich posypkę.
W miseczce układamy sałatkę warstwowo:
- komosa
- kukurydza
- papryka
- białka z majonezem
- tuńczyk
- ogórek kiszony
- żółty ser z majonezem
- rozkruszone żółtka
Sałatkę wstawiamy do lodówki na godzinę, by warstwy przeszły swoimi aromatami.
Pięknie wygląda - ja odkryłam ostatnio zdrową wodę z filtra redox fitaqua - woda ta pomaga odkwasić organizm, zwalcza wolne rodniki...pomaga zapobiegać chorobom.
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszelakie sałatki:)
OdpowiedzUsuńSałatka apetycznie wygląda.Przepis biorę do swojej kolekcji.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńjaka pysznaaa sałatka ☺
OdpowiedzUsuńGosia żółtka przecieram przez siteczko i jest super;)
OdpowiedzUsuń