11:00

Karkówka w jasnym piwie


Karkówka w piwie to hit w moim domu od wielu lat. Pyszna, aromatyczna, delikatna i niezwykle krucha. Z kuflem zimnego piwa smakuje najlepiej! Karkówkę piekłam aż przez 2,5 godziny w glinianym garnku Gjuwecz.


Składniki:
  • 1,5kg karkówki
  • 2 duże cebule
  • 500ml jasnego piwa
  • 100ml wody
  • 3 łyżki papryki słodkiej
  • sól, pieprz
  • główka czosnku
  • pęczek natki pietruszki 
  • pęczek szczypiorku

Karkówkę tniemy na grube plastry, mocno nacieramy papryką słodką oraz solą i pieprzem, przekładamy do miski i posypujemy natką pietruszki, zalewamy 250ml piwa, przykrywamy (np. folią aluminiową) i wkładamy do lodówki – najlepiej na całą noc, minimum 4-5 godzin.

Cebulę tniemy w pióra, czosnek obieramy i rozgniatamy. Karkówkę przekładamy do naczynia, dodajemy cebulę, czosnek oraz pozostałe 250ml piwa i wodę. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 150 minut, temperatura 180*C.
 
Upieczoną karkówkę podajemy z pociętym szczypiorkiem.
 
 





 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie