Kapuśniak, bardzo przypominający krupnik. Sycąca i pyszna zupa, której talerzy wystarczy w zupełności jako cały obiad. By zupa była pożywna, dodałam do niej mieszankę kaszy owsianej, kaszy jęczmiennej mazurskiej oraz ryżu, która nadała zupie nową odsłonę.
Składniki:
Żeberka tniemy na mniejsze porcje, zalewamy wodą i zagotowujemy, zbieramy „szumowiny”, wstawiamy na malutki ogień i przykrywamy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 30 minut.
Marchewkę i ziemniaki tniemy w drobną kostkę, dodajemy razem z kaszą do zupy, gotujemy kolejne 30 minut.
Kapustę szatkujemy, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 20 minut. Doprawiamy pieprzem.
Składniki:
- 1kg żeberek (duży pasek)
- 400g kapusty kiszonej, odsączonej z soku
- 100g kaszy (użyłam mieszanki multigrano Risana z ryżem czerwonym)
- 4l wody
- 2 duże marchewki
- 4 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz
Żeberka tniemy na mniejsze porcje, zalewamy wodą i zagotowujemy, zbieramy „szumowiny”, wstawiamy na malutki ogień i przykrywamy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 30 minut.
Marchewkę i ziemniaki tniemy w drobną kostkę, dodajemy razem z kaszą do zupy, gotujemy kolejne 30 minut.
Kapustę szatkujemy, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 20 minut. Doprawiamy pieprzem.
Jak bym zjadła talerz takiej zupy! Niestety w moim domu tylko ja uwielbiam kapuśniak.
OdpowiedzUsuń