13:58

Kapuśniak na żeberkach - z kaszą


 
 
Kapuśniak, bardzo przypominający krupnik. Sycąca i pyszna zupa, której talerzy wystarczy w zupełności jako cały obiad. By zupa była pożywna, dodałam do niej mieszankę kaszy owsianej, kaszy jęczmiennej mazurskiej oraz ryżu, która nadała zupie nową odsłonę.

Składniki:
  • 1kg żeberek (duży pasek)
  • 400g kapusty kiszonej, odsączonej z soku
  • 100g kaszy (użyłam mieszanki multigrano Risana z ryżem czerwonym)
  • 4l wody
  • 2 duże marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki majeranku
  • sól, pieprz


Żeberka tniemy na mniejsze porcje, zalewamy wodą i zagotowujemy, zbieramy „szumowiny”, wstawiamy na malutki ogień i przykrywamy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 30 minut.

Marchewkę i ziemniaki tniemy w drobną kostkę, dodajemy razem z kaszą do zupy, gotujemy kolejne 30 minut.

Kapustę szatkujemy, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 20 minut. Doprawiamy pieprzem. 
 
 




 

1 komentarz:

  1. Jak bym zjadła talerz takiej zupy! Niestety w moim domu tylko ja uwielbiam kapuśniak.

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie