08:30

Kiszona kapusta z grzybami – zasmażana


Pierwszy dzień grudnia wypada przywitać iście świątecznym przepisem. Dziś przepis na wspaniałą kapustę zasmażaną, zrobioną z kapusty kiszonej.


Składniki:
  • 1kg kapusty kiszonej
  • 100g grzybów suszonych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 100ml soku z kapusty (sok wytworzy się podczas gotowania kapusty)

Grzyby myjemy, moczymy w wodzie przez całą noc. Następnego dnia zalewamy je wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Kapustę wkładamy do garnka, doprawiamy i dodajemy ugotowane grzyby oraz wodę, w której się gotowały. Wodę z grzybów wlewamy do kapusty przez sitko.Gotujemy kapustę przez 60 minut.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ją na delikatnie złoto – trochę bardziej szklimy. Dodajemy mąkę, mieszamy zasmażkę i wlewamy 100ml soku z gotującej się kapusty. Ponownie mieszamy całą zasmażkę.

Zmniejszamy ogień pod patelnią – do najmniejszego – łyżką cedzakową przekładamy ugotowaną kapustę na patelnię i mieszamy z zasmażką. Smażymy przez 10 minut.

Jeśli chcecie skrócić sobie pracę, to polecam kupić kiszoną kapustę już z grzybami leśnymi. Kapustę gotujemy zgodnie z przepisem wyżej, jedynie do garnka z kapustą dolewamy 250ml czystej wody.







3 komentarze:

  1. Ulubiona potrawa mojego Męża :) Do tego stopnia, że uczy się ją sam przygotowywać ;) Jeszcze kilka razy i dojdzie do perfekcji :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne polskie i świąteczne danie oraz piękne zdjęcia. Gratulacje :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłaś mi smaka na taka kapustę.Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie