21:04

Łosoś na czarnym lądzie



Przygotowując przepis godny mistrza Hendi, postanowiłam stworzyć coś prostego, łatwego w przygotowaniu a zarazem wyrafinowanego. Tak, by każdy mógł skorzystać z tej receptury. Pieczony łosoś z czarnym makaronem wygląda intrygująco, a sos na bazie mrożonych malin i wina jest przysłowiową kropką nad i.


https://www.hendi.pl/konkurs.html


Składniki:
4 porcje

Łosoś
  • 800g filetu z łososia bez skóry
  • sok z całej cytryny
  • czarny pieprz cytrynowy
  • czarna sól ziarnista
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • trzy gałązki bazylii cytrynowej
Sos
  • 200ml białego wina półsłodkiego
  • 300g mrożonych malin
Dodatkowo
  • 500g czarnego makaronu
  • Listki świeżej bazylii cytrynowej

Łososia dzielimy na cztery porcje, skrapiamy sokiem z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy łososia, gałązki bazylii cytrynowej i skrapiamy oliwą z oliwek. Każdy kawałek posypujemy dwoma szczyptami pieprzu cytrnowego i szczyptą kryształków czarnej soli.

Blaszkę przykrywamy folią aluminiową. Łososia pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200*C na środkowej półce w opcji termoobieg, ostatnie 3 minuty pieczemy bez przykrycia i zmieniamy opcję na grill.

Mrożone maliny zalewamy winem, blendujemy aż maliny będą całkowicie rozdrobnione. Odstawiamy sos do lodówki. 

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Układamy porcję na talerzu. Upieczonego łososia układamy na makaronie, polewamy przygotowanym sosem, ozdabiamy talerz mrożonymi malinami i listkami bazylii cytrynowej.






https://www.hendi.pl/konkurs.html
 




29 komentarzy:

  1. WOW! Ale to wygląda smakowicie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesteś artystką! Wygląda obłędnie! Chętnie bym zjadła takiego łososia, tym bardziej, że kocham ryby! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszny łosoś z nieziemskim, owocowym sosem. Bardzo lubimy takie połączenia <3 a na tym makaronie wspaniale prezentuje się <3 Cudo <3 Wszystko, co lubimy w jednym daniu. MMMM <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie a czytając sposób wykonania wygląda na łatwiznę <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam łososia, ale czarnego makaronu nie miałam okazji skosztować. U Ciebie wygląda to wszystko baaardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosiu, jak Ty coś stworzysz w kuchni, to szczękę zbieram z podłogi ;) juz wiem do czego wykorzystam swój czarny makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  7. danie wygląda bardzo wykwintnie, fantastycznie połączyłaś smaki! idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niesamowity!! Wyszukany,ale równocześnie taki, za którego od razu ma się ochotę zabrać. Idealne połączenie łososia i malin.. aż się pośliniłam! Koniecznie muszę spróbować. Jesteś genialna! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wspaniałe! Zero zbędnych dodatków. Połączenia super ciekawe. Czarny makaron robi robote! Intrygujące jak smakuje bo jeżeli tak jak wygląda to niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Czarny makaron prezentuje się obłędnie! I koniecznie muszę wypróbować sos z malin i wina - smak z pewnością wyjątkowo ciekawy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Małgosiu,genialne połączenie smaków,a zdjęcia przepiękne !

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie to wygląda! Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniały przepis, cudowne danie!!! Odważne, pomysłowe, pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  14. O rany... Napisałaś, że danie nie jest trudne w przygotowaniu, ale jak patrzę na zdjęcia myślę... MISTRZOSTWO ŚWIATA i dlaczego ja tak nie umiem ;)
    Małgosiu przepis i zdjęcia mega! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudny widok!! Aż chce się jeść;)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie