Niezwykle aromatyczne krewetki, pełne różnych smaków i aromatów. W Tajlandii są używane niezwykle często i nie mają konkretnego przeznaczenia. Są uwielbiane gotowane, w zupie czy aromatycznych makaronach a nawet pieczone z grzybami. Dziś zapraszam na tajskie krewetki duszone na patelni, w ich przygotowaniu pomogły mi produkty House of Asia.
Składniki:
Składniki:
- 500g krewetek (obranych, oczyszczonych)
- 6 liści kaffiru
- 2 łyżki masła
- 2 szalotki
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 papryczka chili
- pęczek świeżej kolendry
Szalotkę, trawę cytrynową i chili kroimy w cienkie plasterki, liście kaffiru kruszymy (odrzucamy twardy, środkowy patyczek).
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, trawę cytrynową, chili, liście kaffiru i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy oczyszczone krewetki (obrane, z usuniętą czarną nitką) dusimy pod przykryciem przez 8-10 minut. W trakcie duszenia dwa razy mieszamy składniki szpatułką.
Krewetki podajemy posypane świeżą kolendrą.
Ale aromatyczne zdjęcia, aż chcę zjeść monitor...
OdpowiedzUsuńpyszne danie.... powodzenia 😉
OdpowiedzUsuńwspaniałe danie.... powodzenia 😉
OdpowiedzUsuńFajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń