10:08

Krem z dyni hokkaido z bazylią i groszkiem ptysiowym



Bardzo prosta, szybka i smaczna zupa krem. To łatwy sposób na pożywny obiad, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie.
 


Składniki:
  • 300ml bulionu warzywnego lub rosołu
  • 600-800g obranej i oczyszczonej dyni hokkaido
  • szklanka listków bazylii
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • groszek ptysiowy Brześć


Dynię oczyszczamy, ściągamy skórę obieraczką (możemy ją zostawić, ale dynię należy porządnie wyszorować), kroimy w półksiężyce i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 180*C.

Rosół/bulion podgrzewamy, dodajemy listki bazylii i upieczoną dynię, blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy.

Krem podajemy z groszkiem ptysiowym, mój pochodzi od firmy Brześć.







1 komentarz:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie