Bardzo prosta, szybka i smaczna zupa krem. To łatwy sposób na pożywny obiad, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie.
Składniki:
- 300ml bulionu warzywnego lub rosołu
- 600-800g obranej i oczyszczonej dyni hokkaido
- szklanka listków bazylii
- świeżo mielony pieprz
- sól
- groszek ptysiowy Brześć
Dynię oczyszczamy, ściągamy skórę obieraczką (możemy ją zostawić, ale dynię należy porządnie wyszorować), kroimy w półksiężyce i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 180*C.
Rosół/bulion podgrzewamy, dodajemy listki bazylii i upieczoną dynię, blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy.
Krem podajemy z groszkiem ptysiowym, mój pochodzi od firmy Brześć.
wpraszam się na obiad!
OdpowiedzUsuń