16:55

Krem kakaowo-orzechowy



Delikatny krem kakaowo-orzechowy, który w smaku bardzo przypomina popularne smarowidło czekoladowe. Jest prosty w przygotowaniu, a długie blendowanie orzechów zdecydowanie wynagradza nam smak kremu. To dla mnie ważne, by moja rodzina mogła rozkoszować się zdrowym kremem, przygotowanym z krótkiej listy składników i bez dodatkowych "ulepszaczy". Moje smakołyki staram się przygotowywać z miłością i dbałością o moich bliskich.



Składniki:
  • 530g mleka skondensowanego słodkiego (puszka)
  • 200ml mleka 3,2%
  • 400g mielonych orzechów laskowych
  • 6 łyżek kakao
  • 4 łyżki miodu


Orzechy mielone wrzucamy do miski (lub robota kuchennego z opcją rozdrabniania) i blendujemy przez 5 minut, aż orzechy wypuszczą olej. Polecam gotowe opakowanie mielonych orzechów laskowych (dostępne po 200g), gdyż przyśpieszają cały proces przygotowywania kremu.

Mleko skondensowane mieszamy z mlekiem, kakao oraz miodem, podgrzewamy cały czas mieszając i odstawiamy do wystudzenia.

Gdy orzechy będą już w postaci lekko płynnej, wlewamy przygotowane mleko kakaowe i blendujemy do połączenia. Krem przekładamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki.

Krem jest gotowy praktycznie zaraz po przygotowaniu, po schłodzeniu jest jednak bardziej zwarty.


Ambition z dbałością
#Ambition



http://sklep.dajar.pl/ambition










3 komentarze:

  1. uwielbiam takie słodkie smarowidła - zarówno krem jak i pieczywo wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie