Pyszna i pożywna zupa z żółtą fasolką. Dzięki dużym kawałkom ziemniaków, spokojnie zastępuje również drugie danie. Idealna na gorące dni, bo dobrze smakuje nawet letnia.
Składniki:
- 2,5l wody
- 300g łopatki wieprzowej
- 500g fasolki żółtej
- 4 ziemniaki
- 3 łyżki koperku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- jogurt naturalny
Mięso zalewamy zimną wodą, gotujemy, zbieramy szumowiny – jeśli jest ich dużo to wylewamy wodę, myjemy garnek i mięso, ponownie zagotowujemy wodę.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy, odcinamy końce fasolki, kroimy ją na mniejsze kawałki.
Garnek wstawiamy na najmniejszy możliwy ogień, dodajemy ziemniaki, fasolkę, koperek oraz przyprawy. Gotujemy pod przykryciem 100minut. Podajemy z kleksem z jogurtu naturalnego.
Bardzo lubię takie zupy, wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie wygląda <3
OdpowiedzUsuńzmiany.... widzę zmiany :) a kiedy mogę się na taki talerz gorącej zupki do Ciebie wprosić?
OdpowiedzUsuń