Lekkie, pyszne i z chrupiącą skórką - frytki z batatów bez smażenia w tłuszczu, a z piekarnika. Cudowna alternatywa dla standardowych frytek.
Składniki:
Składniki:
- 1kg batatów
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 2 łyżeczki rozmarynu
Bataty dokładnie myjemy, tniemy w łódki lub słupki. W misce umieszczamy pokrojone frytki, wlewamy oliwę, wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy, by obtoczyć każdą frytkę. Przygotowane bataty przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego do 220*C piekarnika i pieczemy przez 20-25minut.
Po upieczeniu zostawiamy je na 5-7 minut by ostygły i stwardniały.
Wyglądają naprawdę pysznie <3
OdpowiedzUsuńPyszne frytki <3
OdpowiedzUsuń