06:30

Frytki z batatów


Lekkie, pyszne i z chrupiącą skórką - frytki z batatów bez smażenia w tłuszczu, a z piekarnika. Cudowna alternatywa dla standardowych frytek.


Składniki:
  • 1kg batatów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżeczki rozmarynu


Bataty dokładnie myjemy, tniemy w łódki lub słupki. W misce umieszczamy pokrojone frytki, wlewamy oliwę, wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy, by obtoczyć każdą frytkę. Przygotowane bataty przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego do 220*C piekarnika i pieczemy przez 20-25minut.

Po upieczeniu zostawiamy je na 5-7 minut by ostygły i stwardniały. 




 




2 komentarze:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie