Pyszne jak lody, lekkie jak chmurka i pełne truskawek. Cudowny włoski deser semifreddo dziś w wersji truskawkowej.
Składniki:
(foremka keksówka lub tortownica minimum 23cm)
- 4 żółtka
- 4 białka
- 4 płaskie łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 400g kremówki 36%
- 500g umytych truskawek bez szypułek
- mrożone owoce do dekoracji
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na gęsty kogel-mogel. Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę. Truskawki umieszczamy w kielichu blendera (używam Nutri Boost od Russell Hobbs) i miksujemy na gładki mus.
W dużej misce delikatnie mieszamy ubite białka, ubite żółtka, bitą śmietanę i mus truskawkowy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (chyba, że używamy silikonowej), wypełniamy ją masą.
Foremkę owijamy folią spożywczą i wsadzamy do zamrażarki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Wyciągamy z zamrażarki 15 minut przed podaniem, by swobodnie pokroić semifreddo.
Wow, super wygląda :)
OdpowiedzUsuń