11:00

Truskawkowe semifreddo



Pyszne jak lody, lekkie jak chmurka i pełne truskawek. Cudowny włoski deser semifreddo dziś w wersji truskawkowej.


Składniki: 
(foremka keksówka lub tortownica minimum 23cm)
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 400g kremówki 36%
  • 500g umytych truskawek bez szypułek
  • mrożone owoce do dekoracji

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na gęsty kogel-mogel. Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę. Truskawki umieszczamy w kielichu blendera (używam Nutri Boost od Russell Hobbs) i miksujemy na gładki mus.


W dużej misce delikatnie mieszamy ubite białka, ubite żółtka, bitą śmietanę i mus truskawkowy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (chyba, że używamy silikonowej), wypełniamy ją masą.


Foremkę owijamy folią spożywczą i wsadzamy do zamrażarki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.


Wyciągamy z zamrażarki 15 minut przed podaniem, by swobodnie pokroić semifreddo. 











1 komentarz:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie