Niby fast-food ale w wersji domowej. Wiemy, na jakim tłuszczu smażymy (polecam kokosowy) i jakich składników używamy. Polecam zaszaleć od czasu do czasu i przygotować właśnie takie ostre "stripsy".
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka papryki słodkiej
- sól wg uznania olej do smażenia
panierka
Mięso oczyszczamy, porcjujemy na małe filety, przyprawiamy i odstawiamy na 60 minut do lodówki.
W misce miksujemy mleko, jajko oraz przyprawy. Mąkę wsypujemy do głębokiego talerza.
Filety panierujemy w przygotowanym cieście, obtaczamy w mące. Od razu wrzucamy do gorącego tłuszczu. Smażymy na głębokim tłuszczu, przekładamy na ręcznik papierowy by zebrać nadmiar tłuszczu.
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 łyżeczki chili
- 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki soli
Mięso oczyszczamy, porcjujemy na małe filety, przyprawiamy i odstawiamy na 60 minut do lodówki.
W misce miksujemy mleko, jajko oraz przyprawy. Mąkę wsypujemy do głębokiego talerza.
Filety panierujemy w przygotowanym cieście, obtaczamy w mące. Od razu wrzucamy do gorącego tłuszczu. Smażymy na głębokim tłuszczu, przekładamy na ręcznik papierowy by zebrać nadmiar tłuszczu.
Czy można zrobić to w piekarniku?
OdpowiedzUsuńZ piekarnika będą inaczej smakowac, nie beda takie chrupkie.
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobnie, z tym że panierka trochę inaczej: 1 szklanka mąki, 1 szklanka bułki tartej i 2 szklanki pokruszonych płatków śniadaniowych kukurydzianych z biedronki (oryginalne nam nie smakują). Obtaczam najpierw w panierce potem w jajku i mleku z przyprawami i znowu w panierce. Polecam!
OdpowiedzUsuń