12:08

Kurczak "stripsy" na ostro - ala kfc



Niby fast-food ale w wersji domowej. Wiemy, na jakim tłuszczu smażymy (polecam kokosowy) i jakich składników używamy. Polecam zaszaleć od czasu do czasu i przygotować właśnie takie ostre "stripsy".


Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka 
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • sól wg uznania olej do smażenia
panierka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki soli

Mięso oczyszczamy, porcjujemy na małe filety, przyprawiamy i odstawiamy na 60 minut do lodówki.
W misce miksujemy mleko, jajko oraz przyprawy. Mąkę wsypujemy do głębokiego talerza.

Filety panierujemy w przygotowanym cieście, obtaczamy w mące. Od razu wrzucamy do gorącego tłuszczu. Smażymy na głębokim tłuszczu, przekładamy na ręcznik papierowy by zebrać nadmiar tłuszczu.










3 komentarze:

  1. Anonimowy23 sierpnia

    Czy można zrobić to w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  2. Z piekarnika będą inaczej smakowac, nie beda takie chrupkie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy10 listopada

    Robię bardzo podobnie, z tym że panierka trochę inaczej: 1 szklanka mąki, 1 szklanka bułki tartej i 2 szklanki pokruszonych płatków śniadaniowych kukurydzianych z biedronki (oryginalne nam nie smakują). Obtaczam najpierw w panierce potem w jajku i mleku z przyprawami i znowu w panierce. Polecam!

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie