Delikatne, puszyste i pachnące latem muffiny. Idealne na śniadanie, do kawy czy jako podwieczorek. Muffiny przygotowałam w przepięknych foremkach od PapilArt.
Składniki:
suche składniki:
- 350g mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki mleka
- 400g jogurtu naturalnego gęstego
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- garść malin
Suche składniki mieszamy i przesiewamy. Jajka łączymy z mlekiem, jogurtem olejem i roztrzepujemy. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy ciasto tylko do lekkiego połączenia się składników - mogą, a wręcz powinny zostać grudki.
Nagrzewamy piekarnik do 180*C, formę na muffinki wykładamy natłuszczonymi papilotkami i napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości, w każdą babeczkę wtykamy po 3 maliny. Pieczemy 18 minut lub do suchego patyczka.
Cudowne!.
OdpowiedzUsuń