Wspaniały i iście letni sernik, niczym mus z jagód z dodatkiem malin i kruchych ciasteczek. Smakuje tak wspaniale.
Składniki:
- 700g białego sera śmietankowego
- 800g serków homogenizowanych waniliowych (użyłam 4 opakowania)
- 500g jagód + garść na wierzch
- 200g malin + garść na wierzch
- 5 łyżek cukru
- 4 galaretki malinowe
- 500ml wrzątku
- 200g herbatników biszkoptowych (2 opakowania)
3 galaretki rozpuszczamy w 100ml wrzątku (dodatek do sera, by masa zgęstniała), odstawiamy do stężenia. 1 galaretkę rozpuszczamy w 400ml wrzątku i odstawiamy do stężenia.
Ser, serki homogenizowane, cukier, jagody oraz maliny miksujemy na gładki krem, dodajemy tężejące galaretki (3 galaretki) i miksujemy do połączenia.
Dodajemy 100g pokruszonych herbatników i łączymy za pomocą szpatułki, by mikser zbyt nie rozdrobnił ciastek.
Spód tortownicy wykładamy pozostałymi 100g herbatników, wlewamy masę serową i wstawiamy do lodówki. Wierzch ciasta zdobimy jagodami i malinami, zalewamy tężejącą galaretką.
Wspaniale wygląda! Ma takie piękne, soczyste kolory :)
OdpowiedzUsuńczy mrozone jagody i maliny sprawdzą się w cieście?
OdpowiedzUsuńTak, mrożone są oki.
OdpowiedzUsuńwitam! piszesz:ser, serki, maliny i jagody miksujemy na gładki krem " czyli trochę owoców pozostanie w całości, a trochę rozdrobnione?
OdpowiedzUsuńMikser to nie blender, rozdrobni trochę jagody ale częściowo będą w kawałkach. Jeśli zależy Pani na całych owocach, to można podzielić je na pół, i dodać po zmiksowaniu i tylko wymieszać. Tak też się uda :)
OdpowiedzUsuń