11:00

Semifreddo malinowe z jagodami


Pyszne, kremowe, mocno malinowe semifreddo z jagodami. Idealny deser na lato i doskwierające upały.

Składniki:
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 400g kremówki 36%
  • 250g świeżych malin + maliny do dekoracji
  • 200g świeżych jagód


Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na gęsty kogel-mogel. Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę. Maliny umieszczamy w kielichu blendera (używam Nutri Boost od Russell Hobbs) i miksujemy na gładki mus.

W dużej misce delikatnie mieszamy ubite białka, ubite żółtka, bitą śmietanę, mus malinowy i jagody. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (chyba, że używamy silikonowej), wypełniamy ją masą.

Foremkę owijamy folią spożywczą i wsadzamy do zamrażarki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Wyciągamy z zamrażarki 15 minut przed podaniem, by swobodnie pokroić semifreddo.









1 komentarz:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie