Pyszne, kremowe, mocno malinowe semifreddo z jagodami. Idealny deser na lato i doskwierające upały.
Składniki:
- 4 żółtka
- 4 białka
- 4 płaskie łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 400g kremówki 36%
- 250g świeżych malin + maliny do dekoracji
- 200g świeżych jagód
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na gęsty kogel-mogel. Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę. Maliny umieszczamy w kielichu blendera (używam Nutri Boost od Russell Hobbs) i miksujemy na gładki mus.
W dużej misce delikatnie mieszamy ubite białka, ubite żółtka, bitą śmietanę, mus malinowy i jagody. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (chyba, że używamy silikonowej), wypełniamy ją masą.
Foremkę owijamy folią spożywczą i wsadzamy do zamrażarki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Wyciągamy z zamrażarki 15 minut przed podaniem, by swobodnie pokroić semifreddo.
Wygląda wspaniale. Idealne na obecne, upalne dni :)
OdpowiedzUsuń